open-navfaktor-logo
search
Obnova nakon 42 godine
Potpisan ugovor za sanaciju tramvajske pruge od S krivine do stajališta Marijin Dvor
Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adi Kalem potpisao je danas Ugovor za sanaciju tramvajske pruge na dionici "S" krivina – tramvajsko stajalište "Marijin Dvor" sa predstavnikom izvođača radova Konzorcija OK BAU d.o.o. Gradačac i "Željo" d.o.o. Konjic Jasminom Beširevićem.  
10.08.2020. u 13:12
get url
text

Ugovor je potpisan nakon provedenog otvorenog postupka javne nabavke radova. Riječ je o prvoj obnovi ovog dijela pruge nakon 42 godine, za što je Kanton Sarajevo putem Ministarstva saobraćaja izdvojio 583.951,44 KM.

- Sanacija tramvajske pruge od "S" krivine kod hotela Holiday Inn do stajališta Marijin Dvor, ukupne dužine 368,88 metara podrazumjeva iskop kolosječne ispune u dubinu do gornje površine postojeće betonske ploče i u prosječnoj širini 2,40m. U fazi gornjeg stroja podrazumijeva se zamjena postojećih šina, poprečnih razupora i sistema pričvršćenja. Postojeće šine 60Ri1 i 59Ri1 se mijenjanju novim - naveo je ministar Kalem.

Naglasio je da su nastojanja Vlade KS kroz ovaj projekt, kao i projekt obnove pruge od Marijin Dvora do Ilidže, unaprijediti javni gradski prijevoz u Kantonu. Rok za izvođenje radova je 40 dana, a počet će odmah nakon što se imenuje nadzorni organ nad izvođenjem radova, te obave druge administrativne  pripreme, rekao je ministar.

Javnost će biti blagovremeno i kontinuirano informisana o načinu odvijanja tramvajskog i motornog saobraćaja tokom izvođenja radova.

Po riječima ministra Kalema, tramvajska pruga na dijelu od "S2 krivine do stajališta Marijin Dvor obnovljena je poslednji put daleke 1978. godine. Dug eksploatacioni period bez ulaganja u kapitalnu obnovu pruge, kao i primijenjen kruti sistem oslanjanja, rezultirali su trajnim deformacijama kolosječnih komponenata i permanentnim razaranjem kolosječne asfalt-betonske ispune, saopćio je Press KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.