open-navfaktor-logo
search
U sjedištu Vlade
Potpisani ugovori za izgradnju i rekonstrukciju vjerskih objekata u ZDK
Ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Draženka Subašić potpisala je danas s muftijom zeničkim Mevludinom ef. Dizdarevićem ugovor o prijenosu 250.000 KM Muftijstvu zeničkom za projekat izgradnje Islamskog centra u Zenici, a sa župnikom don Davorom Topićem ugovor o prijenosu 200.000 KM Župi sv. Josipa za projekat rekonstrukcije župne crkve u Zenici.
24.07.2023. u 16:31
get url
text

Prema riječima ministrice Subašić, ugovori su potpisani na osnovu ranije donesenih odluka Vlade ZDK, a novac je osiguran sa Transfera kapitalna ulaganja neprofitnim organizacijama.

- Pokušavamo da vjerske objekte sačuvamo od propadanja, a crkva sv. Josipa je i nacionalni spomenik BiH. Svi znamo koliko je Islamski centar važan za Muftijstvo zeničko i nadam se da će ovaj novac omogućiti završetak ovog kompleksa - rekla je ministrica Subašić, saopćila je Press služba ZDK.

Izgradnja Islamskog centra u Zenici započeta je 2005. godine, a do sada je u kompleks uloženo oko 10 miliona KM. Prema riječima muftije Dizdarevića, odobrenim novcem će se finansirati završni radovi i opremanje Islamskog kulturnog centra.

Zahvalio se Vladi na odobrenom novcu, rekavši da je Muftijstvo zeničko bilo prinuđeno da, pored donatora iz Kuvajta, traži i druge izvore finansiranja s obzirom na činjenicu da je došlo do enormnog rasta cijena radova i građevinskog materijala.

- Islamski kulturni centar treba da služi svim građanima i generacijama i na ovaj način dajemo najljepši poklon gradu Zenici. Centar će biti središte duhovnog i kulturnog življenja našeg grada – rekao je muftija Dizdarević.

Naveo je da je otvaranje objekta površine 5.500 kvadratnih metara sa bibliotekom, čitaonicom, vrtićem, centralnim zeničkim mektebom, konferencijskim i drugim sadržajima planirano za septembar ove godine.

Župa sv. Josipa najesen planira rekonstruisati dotrajali krov i urediti interijer. Župnik don Topić zahvalio se Vladi ZDK na odobrenom novcu, naglasivši da je "ovo poruka iz koje se može iščitati podrška narodu i katoličkoj vjerskoj zajednici".

- Vidio sam otvorenost da podržavaju našu misiju kao vjerske zajednice i u to ime se zahvaljujem cjelokupnoj Vladi ZDK, jer svi zajedno smo zaslužni za dobro čovjeka, a i ovi objekti služe za opće dobro - rekao je don Topić.

Premijerka Amra Mehmedić je potvrdila opredijeljenost Vlade da nastavi ulagati u infrastrukturu i stvaranje uvjeta za bolji život u svim gradovima i općinama Zeničko-dobojskog kantona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.