open-navfaktor-logo
search
Zloupotreba položaja
Potvrđena optužnica protiv bivšeg direktora Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomira Kalabe
Sud Bosne i Hercegovine je potvrdio optužnicu u predmetu Ljubomir Kalaba, koja optuženog Kalabu, bivšeg direktora Ureda za veterinarstvo BiH, tereti da je radnjama opisanim u optužnici počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. stava 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.
19.01.2024. u 17:48
get url
text

Kalaba se tereti da je kao direktor Ureda za veterinarstvo BiH, iako svjestan da će korištenjem službenih ovlaštenja privrednom subjektu nanijeti materijalnu štetu, i htijući to, 13. februara 2020. godine izdao je Uputstvo o privremenoj zabrani izdavanja i potpisivanja veterinarsko-zdravstvenih certifikata za odobreni objekt "MI Rakitno" d.o.o..

Na osnovu toga je Upravi za inspekcijske poslove Zapadnohercegovačkog kantona zabranio izdavanje veterinarsko-zdravstvenih certifikata za odobreni izvozni objekt "MI Rakitno" d.o.o. Posušje, Vrpolje bb/Rakitno.

VEZANI TEKST - Bivši direktor Ureda za veterinarstvo BiH optužen da je firmu iz Posušja oštetio za skoro pola miliona KM

Na taj način je, kako se navodi u saopćenju Suda BiH, tom privrednom subjektu onemogućio izvoz i prodaju već pripremljenog svježe/ohlađenog goveđeg mesa u Tursku planiran za 14. februar 2020. godine, u količini od 41.785,78 kg, da bi zbog trajanja navedene zabrane i pored nastojanja "MI Rakitno" d.o.o. Posušje da u narednom periodu sačuva zdravstvenu ispravnost tog mesa držanjem na odgovarajućem temperaturnom režimu, uslijed dužeg stajanja došlo do njegovog kvarenja.

Time je "MI Rakitno" d.o.o. Posušje nanio materijalnu štetu u vidu izostanka naplate ugovorene prodajne cijene/vrijednosti te robe u iznosu od 407.829,21 KM i plaćenih troškova upravnog postupka za otpis i uništenje ove robe u iznosu od 3.844,29 KM, što predstavlja štetu u ukupnom novčanom iznosu od 411.673,50 KM, saopćeno je iz Suda BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.