open-navfaktor-logo
search
Apelaciono vijeće Suda BiH
Potvrđena prvostepena presuda Goranu Maksimoviću i drugima za ratne zločine u Zvorniku
Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine donijelo je drugostepenu presudu u predmetu Goran Maksimović i drugi, kojom su odbijene kao neosnovane žalba tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, kao i žalbe branilaca optuženih Ljiljana Mitrovića, Mile Vujevića, Vukašina Draškovića i Gojka Stevanovića i potvrđena prvostepena presuda. Protiv ove presude žalba nije dozvoljena.
16.03.2023. u 14:58
get url
text

Prvostepenom presudom optuženi Ljiljan Mitrović, Mile Vujević, Vukašin Drašković i Gojko Stevanović su oglašeni krivim za počinjenje krivičnog djela zločini protiv čovječnosti. Sud im je izrekao kazne zatvora: Ljiljanu Mitroviću osam godina; Miletu Vujeviću 15 godina; Vukašinu Draškoviću 15 godina i Gojku Stevanoviću 15 godina.

Optuženi su oglašeni krivim jer su 14. jula 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije "Srpske Republike Bosne i Hercegovine", a poslije Republike Srpske, a koji je trajao od početka aprila 1992. godine, pa najmanje do sredine jula 1992. godine, usmjerenog protiv bošnjačkog civilnog stanovništva na području općine Zvornik, znajući za takav napad i da njihove radnje čine dio tog napada, kao i da su usmjerene na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti, vršili progon ubistvima civila bošnjačke nacionalnosti na nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi.

Optuženima se u skladu s članom 56. KZBiH u izrečenu kaznu zatvora uračunava vrijeme koje su proveli u pritvoru od 16.12.2014. do 13.2.2015. godine.

Optuženi Goran Maksimović, Slavko Perić, Rajo Lazarević i Mićo Manojlović su oslobođeni optužbe da su na način opisan u izreci presude počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h) u vezi s tačkama a), e), f) i k) i u vezi s članom 180. stav 1. i članom 29. KZBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.