open-navfaktor-logo
search
Kantonalni sud
Potvrđeno za Faktor: Senaidu Memiću zbog zdravstvenog stanja ukinut pritvor
Kantonalni sud u Sarajevu donio je rješenje kojim je prihvaćen prijedlog advokata Senaida Memića da mu se zbog ugroženog zdravlja ukine pritvor koji mu je taj Sud odredio 13. maja.
02.06.2023. u 13:22
get url
text

VEZANI TEKST - Policija trenira strogoću a od VSTV-a ni razglednice ni pisma: Čemu demonstracija sile kad se uhapšeni sami jave Tužilaštvu?

Ovu informaciju Faktoru je potvrdio Memićev branilac Amir Hadžić.

On je pojasnio da je Sud prihvatio nalaz vještaka koji je analizirao Memićevu medicinsku dokumentaciju i utvrdio da bi njegovo dalje zadržavanje u pritvoru moglo ugroziti njegov život.

Memić je, a kako je to i na ročištu za pritvor istaknula njegova odbrana, srčani bolesnik sa tri ugrađena bajpasa i šest stentova, a uz to ima i druge zdravstvene probleme zbog kojih je nedavno zbrinut u bolnici. 

Stoga je pritvor ukinut i zamijenjen mjerama zabrane. 

Memić, bivši načelnik sarajevske Općine Ilidža, je uhapšen 11. maja. Uhapsili su ga pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo. Memiću je Kantonalni sud Sarajevo odredio jednomjesečni pritvor, a nakon takve odluke Memić je prebačen u Kazneno popravni zavod Zenica.

Iz Tužilaštva je navedeno da se Memić sumnjiči za izdavanje nezakonitih urbanističkih dozvola u periodu dok je bio načelnik Općine Ilidža i to tokom 2013, 2015. i 2017. godine. Odnosno, sumnjiči se da je kao načelnik iskoristio službena ovlaštenja na štetu službene dužnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.