open-navfaktor-logo
search
Podaci za šest mjeseci
Povećan broj nezakonitih migranata u BiH, najviši je od pandemije
Služba za poslove sa strancima je u prvih šest mjeseci ove godine evidentirala je 12.931 nezakonitog migranata, što je najveći broj dosad evidentiranih nezakonitih migranata nakon usporavanja migracija usljed pandemije COVID-19, dio je informacije o stanju migracija u BiH Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine koju je jučer usvojilo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine. 
08.09.2023. u 07:55
get url
text

Mjere koje su poduzete prema strancima otkrivenim u nezakonitom boravku su protjerivanje s teritorije BiH (izrečena za 1.100 osoba), mjera nadzora (754 osobe), otkazan je boravak za 404 osobe, a viza poništena za njih 40.

- U četiri privremena prihvatna centra (ukupni kapacitet 4.880 mjesta) prosječno je u prvoj polovini ove godine boravilo 1.000 osoba, što je upola manje nego u istom razdoblju prethodne godine. Na dan 30. juni u ovim centrima boravila je 1.131 osoba . navedeno je u informaciji.

Za prvih šest mjeseci ove godine BiH je strancima odobrila 6.148 dozvola boravka.

Za 65 posto je povećan broj nezakonitih prelazaka ili pokušaja nezakonitog prelaska granice.

- Granična policija BiH u nezakonitom prelasku ili pokušaju nezakonitog prelaska granice evidentirala je 4.557 osoba, što je povećanje za 65 posto u odnosu na isti period prošle godine. Osobe otkrivene u nezakonitom prelasku bile su većinom državljani Afganistana (782), Turske (381), Pakistana (158), Bangladeša (89) i Maroka (82). U ovom periodu nastavljeno je prisustvo policijskih službenika u nadzoru državne granice i identificiranim mjestima mogućeg nezakonitog prelaska granice, posebno na granici sa Srbijom i Crnom Gorom - saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.