open-navfaktor-logo
search
Opstrukcije
Požari bukte, a helikopter Oružanih snaga BiH prizemljen jer Dodik ne radi
U protekle dvije sedmice civilne vlasti četiri bh. grada zatrebale su i zatražile pomoć Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) kako bi im pomogli u gašenju požara, ali se njihovim zahtjevima nije moglo udovoljiti jer Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a, ne radi, odnosno bojkotuje rad institucija naše države.
09.08.2021. u 22:12
get url
text

Bojkot je "zvanično nastupio" 26. jula jer su stranke iz bh. entiteta Republika Srpska nezadovoljne zbog odluke sada već bivšeg visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da nametne odredbe Krivičnog zakona kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i drugih ratnih zločina i veličanje ratnih zločinaca.

VEZANI TEKST - Požar kod Tomislavgrada i dalje gori, od Hrvatske se ponovo traži pomoć

Prema informacijama koje smo dobili u Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine, angažman helikoptera Oružanih snaga BiH radi gašenja požara u protekle dvije sedmice zatražili su Neum, i to krajem jula, a potom Široki Brijeg, Stolac te Tomislavgrad, i to protekli vikend.

Već smo ranije napisali da Dodik nije odobrio da helikopter naših Oružanih snaga pomogne vatrogascima i građanima Neuma. Srećom, kasnije nije bilo ni potrebe jer su se sami izborili sa vatrom pa su zahtjev povukli.

No zbog Dodika je izostala pomoć OSBiH i u naredna tri slučaja. Umjesto toga, u pomoć Tomislavgradu su priskočili kanaderi iz Hrvatske, a ovoj susjednoj zemlji je i danas upućen zahtjev iz Tomislavgrada da im pomognu u gašenju požara.

Kontaktirali smo Predsjedništvo BiH, koje je nadležno da odobri ili odbije ovakve zahtjeve za angažman OSBiH u svrhu pomoći civilnim vlastima.

U uredu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića su nam kazali da, kada su u pitanju Široki Brijeg, Stolac i Tomislavgrad, u Predsjedništvo BiH nije uopće stigao takav zahtjev, a provjerili su i u Sekretarijatu Predsjedništva.

Obrazloženje u čemu je bio problem i gdje su "zapeli" zahtjevi dobili smo u Ministarstvu odbrane BiH.

VEZANI TEKST - Dodik nije dao da helikopter OSBiH gasi požar, vojska bez njega ne može pomoći građanima

- Kada se daje helikopter, mora postojati odluka Predsjedništva BiH. Kada bismo čekali papirnatu odluku, prošlo bi nekoliko dana. Zato se zakazuje telefonska sjednica, odobri ili ne odobri angažman helikoptera, a papirima se to pokrije za nekoliko dana.

S obzirom na novonastalu situaciju, odluku Narodne skupštine RS-a (o bojkotu institucija BiH, op. a.), nije bilo ni sjednica Predsjedništva BiH. U telefonskom razgovoru smo došli do toga da je nesuvislo to raditi, slati papire – rekao nam je Mirko Okolić, zamjenik ministra odbrane BiH, kadar SNSD-a.

Na pitanje s kim je vođen taj telefonski razgovor, odgovorio je da je vođen sa generalnim sekretarom Predsjedništva BiH Zoranom Đerićem.

Đerić je na odmoru, a riječ je o bivšem zastupniku PDP-a u Narodnoj skupštini RS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.