open-navfaktor-logo
search
Podrška SAD-a
Pozdravljeni napori na uspostavi parlamentarnog nadzora nad radom bh. pravosuđa
Članovi Privremene istražne komisije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH održali su danas video-sastanak s predsjedavajućim Partnerstva za demokratiju Zastupničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država (SAD), kongresmenom Davidom Priceom.
19.10.2020. u 18:15
get url
text

Tokom sastanka, na kojem je sudjelovao i ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson, članovi Komisije upoznali su kongresmena Pricea sa radom komisije za koju je ocijenjeno da predstavlja primjer uspostavljanja stvarnog i učinkovitog parlamentarnog nadzora u PSBiH, saopćeno je iz PSBiH.

Zahvaljujući kongresmenu Priceu i ambasadoru Nelsonu na značajnoj pomoći i podršci koju pružaju radu ovog parlamentarnog tijela, članovi komisije upozorili su na činjenicu da je potreba za njenim formiranjem proistekla iz lošeg stanja u pravosuđu BiH koje, kako su naglasili, predstavlja najveću prepreku na putu BiH ka članstvu u Evropskoj uniji.

Članovi komisije istaknuli su da su, i pored opstrukcija s kojima su se suočili, uspjeli da osiguraju značajan nivo saradnje predstavnika pravosudnih institucija, kao i ozbiljnu pažnju i podršku javnosti u BiH. S tim u svezi, izrazili su uvjerenje da će Komisija ispuniti svoje zadatke i ciljeve i da će u izvještaju predložiti najbolja rješenja čija će primjena omogućiti građanima BiH da imaju neovisne, nepristrasne i učinkovite pravosudne institucije.

Izražavajući zadovoljstvo uspostavljanjem komunikacije sa predstavnicima PSBiH i članovima komisije, kongresmen Price pozdravio je napore da se u BiH uspostavi parlamentarni nadzor nad pravosudnim institucijama.

Tokom sastanka kongresmen Price podijelio je sa članovima komisije dio svog bogatog iskustva u procesu parlamentarnog nadzora, ističući potrebu za uspostavljanje institucionalnog i nestranačkog pristupa kao najbolje osnove za djelotvorne parlamentarne istrage i nadzor.

On je ponudio i pomoć i saradnju Kongresa SAD-a komisiji i PSBiH s ciljem kapacitiranja za vršenje parlamentarnog nadzora i primjenu postojećih zakonskih propisa u ovoj oblasti.

Ističući da će SAD nastaviti da pružaju punu podršku razvoju demokratskih procesa u BiH, ambasador Nelson zahvalio je kongresmenu Priceu na sudjelovanju na ovom sastanku, te izrazio nadu da današnji sastanak predstavlja početak partnerstva Kongresa SAD-a i PSBiH, posebno u oblasti parlamentarnog nadzora, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.