open-navfaktor-logo
search
Vlada FBiH
Pozicija pripada Bošnjacima: HDZ pokušao "progurati" svog direktora Fonda, podržao ih Čampara
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici razmatrala imenovanje novog direktora Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, ali dogovor nije postignut.
28.01.2021. u 11:16
get url
text

Uprkos činjenici da čelna pozicija u toj instituciji, prema etničkoj raspodjeli, pripada kandidatu iz reda bošnjačkog naroda, ministri iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH pokušali su "progurati" kandidata iz reda hrvatskog naroda.

Pored HDZ-ovih ministara, za imenovanje tog kandidata je glasao i federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara.

Uprkos sedam glasova ministara koji su podržali imenovanje HDZ-ovog kandidata, njegovo imenovanje nije odobreno. Naime, osam ministara iz Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza za bolju budućnost (SBB) su bili suzdržani, te time Vlada FBiH nije podržala imenovanje HDZ-ovog kandidata.

Konkurs za izbor i imenovanje direktora Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom raspisan je krajem augusta prošle godine, a prethodno je tu dužnost obnašao Ahmet Baljić. Njega je, nakon istekao mandata, na toj poziciji u svojstvu vršitelja dužnosti zamijenio Vinko Jerinić, koji je bio i kandidat za poziciju direktora.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.