open-navfaktor-logo
search
Preminuo jučer
Poznato mjesto i vrijeme dženaze osnivača PDA Mirsada Kukića
Dženaza će biti klanjana u Banovići Selu, rodnom mjestu nekadašnjeg predsjednika PDA
AUTOR: J. B.
28.06.2024. u 12:11
get url
text
Mirsad Kukić
Mirsad Kukić
Dženaza Mirsadu Kukiću, osnivaču Pokreta demokratske akcije (PDA) i bivšem državnom zastupniku, bit će klanjana sutra ispred džamije u Banovići Selu u 17.30 sati.
Istoga dana u 13 sati planirana je komomoracija u Radničkom domu u Banovićima. Dženaza polazi ispred kuće žalosti u banovićkom naselju Brezje u 15.45 sati, dok će tevhid biti proučen u džamiji u Banovići Selu u 16.15 sati.
Mirsad Kukić preminuo je jučer u 66. godini života. Rođen je u Banovićima 1958. godine. Diplomirao je na Rudarsko-geološkom fakultetu u Beogradu, a magistrirao i doktorirao na Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu u Tuzli. Od 1994. do 2001. godine bio generalni direktor Rudnika mrkog uglja "Banovići".
Tokom političke karijere dugo je bio visokopozicionirani član Stranke demokratske akcije (SDA), a obavljao je funkciju predsjednika Kantonalnog odbora te stranke u Tuzlanskom kantonu. S te funkcije je smijenjen i iz SDA izbačen 2018. godine, nakon čega je osnovao vlastitu stranku, čiji je predsjednik bio do 2022. godine.
Bio je vijećnik u Općinskom vijeću Banovići, zastupnik u Skupštini TK, a na Općim izborima 2014. godine osvojio je mandat zastupnika u Zastupničkom domu FBiH. U Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH izabran je na Općim izborima 2018. godine.
Kukić je 2006. godine osuđen na godinu i po dana zatvora jer je kao generalni direktor RMU "Banovići" prekoračio granice službenog položaja, omogućivši nezakonito pribavljanje koristi drugim osobama, među kojima je i njegova majka. Kantonalni sud u Tuzli je na Kukićev zahtjev 2014. godine ovu presudu obrisao iz kaznene evidencije.
U januaru 2022. godine Sjedinjene Američke Države su mu uvele sankcije zbog umiješanosti u korupciju u RMU "Banovići". Iz State Departmenta tada je objavljeno da je Kukić koristio politički utjecaj i službenu moć za sticanje lične koristi. Nekoliko dana kasnije podnio je ostavku na mjesto predsjednika PDA.
Posmrtnica za Mirsada Kukića
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.