open-navfaktor-logo
search
Hoće li proći
Predložena četiri nova velika projekta modernizacije OSBiH teška 614 miliona KM: Od nabavke oklopnih vozila do municije
Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine predložilo je četiri nova velika višegodšnja projekta koji se odnose na modernizaciju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH), zajedno "teška" skoro 614 miliona KM.
11.12.2023. u 21:29
get url
text

Radi se o nabavci oklopnih vozila, municije i minsko-eksplozivnih sredstava, uniformi, te modernih komunikacijskih i informacionih sistema.

Nakon procedure konsultacija, prijedlozi odluka o ovim projektima naći će se pred Vijećem ministara Bosne i Hercegovine. Međutim, sudeći po dosadašnjim izjavama i ponašanju ministara iz SNSD-a, pitanje je hoće li višegodišnji projekti Ministarstva odbrane BiH proći. Tako je, naprimjer, osporavana nabavka američkih helikoptera, a SNSD-ov ministar finansija i trezora BiH Srđan Amidžić kritikovao je upravo Ministarstvo odbrane BiH jer su zatražili veći budžet za iduću godinu, te im indirektno poručio da se ne nadaju. Također, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je poručio da nijedna odluka Ministarstva odbrane BiH neće proći dok je na njegovom čelu Zukan Helez (SDP), čiju smjenu traži, ali do nje teško da će doći.

Prvi od ova četiri velika projekta modernizacije je nabavka oklopih vozila za deklariranu bataljonsku grupu lake pješašadije OSBiH. Projekat se odnosi na period od 2023. do 2026. godine, procijenjene vrijednosti 43,1 milion KM.

VEZANI TEKST - Dodik: Nijedna odluka iz sektora odbrane neće proći Vijeće ministara BiH dok je Helez ministar

Kako je pojašnjeno, trenutno ova bataljonska grupa koristi zastarjele oklopne transportere, američki model M113 A2 iz 1970-ih godina, koji su početkom 1980-ih u vojsci SAD-a zamijenjeni sa M2 Bradley. Aluminijski oklop transportera osigurava zaštitu samo od ličnog naoružanja, dok djelovanje većim kalibrom ili aktiviranjem eksplozivnih naprava nije omogućavalo preživljavanje posade i tereta. Dodatni problem je otežano servisiranje zbog zastarjelosti, eksploatacije i nedostatka rezervnih dijelova.

- Osnovni cilj projekta je opremanje jedinice oklopnim vozilima sljedeće generacije, a sve u skladu s NATO standardima. To bi bio i ogledni primjer za nastavak projekta modernizacije OSBiH – navedeno je. 

Istaknuto je da Zakonom o odbrani BiH definirani zadaci OSBiH zahtijevaju razvoj višenamjenskih, visoko mobilnih, savremeno opremljenih jedinica sposobnih za izvođenje operacija, samostalno u okviru misije OSBiH ili kao dio koalicijskih snaga tokom operacija podrške miru, odnosno NATO vođenih operacija.

Planirano je da za ovu godinu (2023) iz budžeta bude osigurano osam miliona KM koji su ostali neutrošeni na stavci naknade troškova zaposlenih, a ostalo da se planira budžetima za naredne godine. Uz to bi se koristila donirana sredstva iz potpisanog Tehničkog sporazuma sa Republikom Turskom u iznosu od 12 miliona KM.

Drugi projekat modernizacije odnosi se na komunikacijske i informacione sisteme, takozvane K4 sisteme. Ovaj projekat obuhvata period od 2024. do 2032. godine, procijenjene vrijednosti od nešto više od 375,5 miliona KM. U ovoj godini planiran je milion KM koji je ostao neutrošen od naknada zaposlenih.

- U dosadašenjem periodu već nekoliko godina zbog privremenog finansiranja i zbog finansijskih ograničenja budžeta Ministarstva odbrane, nema ulaganja u izgradnju, zanavljanje i unapređenje komunikacionih i informacionih sistema, zbog čega smo suočeni sa alarmantnom situacijom u vezi osiguranja kontinuiteta rada postojećih servisa MO i OSBiH – ukazano je iz Ministarstva odbrane. 

Također, server sala ne zadovoljava ni najosnovnije kriterije sigurnog DATA centra, a osim toga komunkacijsko-informacioni sistem nije zaštićeni sistem, te ovakvo stanje predstavlja rizik i veliku ranjivost i osjetljivost na računarske incidente i cyber prijetnje. U pojašnjenju je istaknuto da će realizacijom projekta biti osigurana primjena naprednih komunikacijskih i informacionih tehnologija, a i ovo kako bi, između ostalog, posjedovali zahtjevani stepen kompatibilnosti i interoperabilnosti rada sa sistemima zemalja članica NATO-a.

Treći projekat se odnosi na nabavku municije i minsko eksplozivnih sredstava za popunu rezervi Oružanih snaga BiH. Projekat se odnosni na period od ove do 2033. godine, procijenjene vrijednosti oko 156,2 miliona KM. Za ovu godinu planirano je sedam miliona KM, koji bi bili preraspoređeni s pozicije bruto plaća i naknada koji su ostali neutrošeni.

VEZANI TEKST - Helez: Imamo Oružane snage jače nego ikad, modernizacija je imperativ, nadam se da će ostali ministri uvidjeti...

Kako je opisano, nabavka je usmjerena na stabilno i kontinuirano snabdijevanje. S obzirom na to da je postojeća perspektivna municija na zalihama OSBiH uglavnom stara više od 30 godina i sve više se kroz hemijsku analizu pogonskih goriva municije pokazuje da je njena stabilnost umanjena, kao takva nije sigurna za skladištenje i čuvanje u skladu s propisanim standardima.

Četvrta predložena odluka odnosi se na nabavku nove terenske uniforme OSBiH. Projekat je planiran do 2030. godine i vrijedan je oko 38,9 miliona KM.

- U dosadašenjem periodu Oružane snage BiH su kroz program FMS opremane i nadopunjavane jedinstvenom terenskom uniformom od SAD-a, koje su osiguravale potrebne količine i autorsko pravo na korištenje dizajna. S obzirom na to da je trenutni dizajn, koje koriste OSBiH, prestao da bude dio opreme OS SAD-a, ne postoji mogućnost daljnjeg opremanja OSBiH kroz program FMS-a – pojašnjeno je u predloženoj odluci.

Sada bi ovom nabavkom bio proveden Pravilnik o uniformama u OSBiH i uvedena u upotrebu terenska uniforme s novim, prepoznatljivim dizajnom OSBiH.

Za projekat je u ovoj godini osigurano oko 8,1 milion KM prestrukturiranjem unutar budžeta Ministarstva odbrane BiH, a ostatak novca treba planirati u budžetima za naredne godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.