open-navfaktor-logo
search
Pristrasno pravosuđe
Predmet "Respiratori": Gordana Tadić priznala da radi suprotno pravilima, tužiocima nedostaje dokaza
Čim je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine preuzelo predmet "Respiratori", glavna državna tužiteljica Gordana Tadić je odmah formirala tužilački tim koji će voditi taj predmet.
30.05.2020. u 17:12
get url
text
Gordana Tadić
Gordana Tadić

Pohvalila se time Tadić u u intervjuu za Face TV, istaknuvši da je hitno izabrala tužioce koji će voditi predmet koji je do sada rezultirao hapšenjem direktora firme Srebrena malina Fikreta Hodžića, direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudina Solaka i federalnog premijera Fadila Novalića.

VEZANI TEKST - Tadić zna šta će tužioci s predmetom "Respiratori", Dodikovo prisluškivanje "teško dokazivo", o "Potkivanju" ni riječi

Vrlo je zanimljivo da tužioce koji vode predmete u Tužilaštvu BiH bira Gordana Tadić, uprkos postojanju Pravilnika o sistemu za automatsko upravljanje predmetima u tužilaštvima (TCMS), kojim je propisano da se raspodjela predmeta tužiocima vrši automatski, preko automatizirane aplikacije koja osigurava nepristrasnost u radu tužilaštava.

- Sistem automatske raspodjele predmeta iste raspoređuje tužiocima određenog odjela po principu ujednačene slučajne dodjele, prema unaprijed određenim kriterijima specijalizacije i procentualnom učešću tužioca u raspodjeli – glasi član 8. stav (3) Pravilnika.

Dakle, tužioce koji vode predmete u svim tužilaštvima u BiH ne biraju glavni tužioci, već ih u okviru resornog odjela nasumično bira TCMS, upravo kako bi se izbjegle mogućnosti zloupotreba.

Uprkos tome, Tadić je probrala tužioce koji će voditi predmet "Respiratori", među kojima je i Mirza Hukeljić, tužilac koji je vodio predmet "Pavlović banka", u kojem su ispitivani i uhapšeni gotovo svi akteri, osim onog zbog kojeg je predmet i formiran – Milorada Dodika. Za neke tužioce se, tvrde izvori iz Tužilaštva BiH, vežu i krivične prijave, koje su deponovane u ladice te pravosudne institucije, gdje će i ostati do eventualnog neposluha tužilaca na koje se prijave odnose.

Tužioci koje je Tadić brižljivo probrala su insistirali na hapšenju Novalića, čemu su se, tvrde izvori Faktora bliski istrazi, usprotivili inspektori SIPA-e zbog nepostojanja dokaza koji bi išli u prilog tome. Izvori bliski istrazi tvrde da tužiocima nedostaje dokaza koji bi opravdali zahtjev za određivanje pritvora, zbog čega se i odugovlačilo sa tom odlukom.

Poređenja radi, Tužilaštvo BiH nije zatražilo hapšenje i pritvor za Milomira Savčića, protiv kojeg je krajem prošle godine podignuta optužnica zbog učešća u izvršenju genocida, ali jeste hapšenje Fadila Novalića.

VEZANI TEKST - Skandal u prostorijama SIPA-e: Tužioci insistirali na hapšenju osumnjičenih, inspektori tražili dokaze

Tužilaštvo BiH je od Tužilaštva Kantona Sarajevo predmet "Respiratori" preuzelo 4. maja, što je, tvrdi Tadić, pravna, a ne politička intervencija. Predmet "Mobilna bolnica", u kojem su vlasti entiteta RS osumnjičene za pronevjeru 4,2 miliona KM, nije.

- Vi ste vidjeli neki dan da je onaj Draško Stanivuković podnio osam prijava tamošnjem Tužilaštvu. Očito je da on ne vjeruje nama. Zašto? Ne znam – izjavila je Tadić.

Na pitanje zašto i taj predmet ne izuzme iz entitetskog tužilaštva, Tadić se branila tezom da je potrebno da najprije SIPA "uradi svoj posao".

SIPA-om, podsjetit ćemo, rukovodi Đuro Knežević, kadar blizak Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) BiH, kojoj, primjera radi, pripada i Mijo Krešić, zamjenik ministra odbrane i prvi rođak glavne državne tužiteljice Gordane Tadić. SIPA do sada nije osjetila potrebu da provjerava kupovinu "mobilne bolnice" koja neodoljivo podsjeća na skromniji svadbeni šator za nešto više od 4,2 miliona KM i koja jednako ukazuje na zloupotrebu višemilionskih iznosa, poput onih u predmetu "Respiratori".

Đuro Knežević u društvu zvaničnika HDZ-a BiH Bariše Čolaka, Borjane Krišto i Mate Jozića

Taj predmet, očigledno, neće završiti ni u ladici Tužilaštva BiH, istoj onoj u kojoj je Tadić, kako je tvrdila po preuzimanju mandata, pronašla predmete koje je sakrio bivši glavni tužilac Goran Salihović. Te je predmete, tvrdila je, odmah rasporedila tužiocima.

Na čelo Tužilaštva BiH je Tadić stigla u septembru 2016. godine, kada ju je na tu poziciju imenovalo Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH, čija je potpredsjednica Ružica Jukić. Pored toga što dijele djevojačko prezime Krešić, te što dolaze iz kolijevke bh. pravosuđa – Par Sela kraj Živinica, njih dvije, kako je svojevremeno za Faktor potvrdio rođak Gordane Tadić Mato Đaković, vežu i rodbinske veze.

U međuvremenu su se predmetima koje je pronašla u Salihovićevoj ladici, a koje je navodno raspodijelila tužiocima, pridružile i desetine ostalih predmeta koji nakon nekoliko godina rada nisu dobili epilog. Tako Tadić rutinski priznaje u intervjuu za Face kako su predmeti stari više od četiri godine još uvijek u radu, a odgovornost za krah nekih od njih, poput predmeta "Referendum", fakturiše Sudu BiH.

- I tu je bilo određenih zabuna, pa čak i određenih pritisaka, ali ovaj put ne od naše javnosti nego nešto drugo. Moram reći da su u tom predmetu donijete dvije odluke. Jedna odluka o naredbi o neprovođenju istrage protiv Dodika, Željke Cvijanović, Mladena Ivanića i Šarovića jer su svi zajedno u NSRS-u donijeli tu odluku. Tužilac je procijenio da nije bilo elemenata za gonjenje po tom osnovu. Taj isti tužilac je podigao optužnicu protiv članova komisije koja je provodila referendum i Sud BiH je odbio tu optužnicu – kazala je Tadić za Face.

Tužilac Miroslav D. Marković je procijenio da "nema elemenata za gonjenje" spomenutih zvaničnika jer ih štiti imunitet. Međutim, Zakon o imunitetu RS-a predviđa da o oduzimanju imuniteta zastupnicima Narodne skupštine RS-a, koji se pozovu na njega u sudskom procesu, odlučuje nadležni sud, a ne tužilac, što se dogodilo u konkretnom slučaju. Optužnica protiv ostalih članova Komisije za sprovođenje referenduma je morala "pasti" jer je broj tih članova, ukoliko oduzmemo ove kojima je Tužilaštvo BiH neovlašteno dalo "imunitet", nije dovoljan da donesu odluku o održavanju referenduma, odnosno, kako je to obrazložio sudija za prethodno saslušanje Suda BiH, nisu imali "realnu moć da donesu odluku o suspenziji odluke o sprovođenju referenduma".

Na taj način je Tužilaštvo BiH obesmislilo optužnicu, te su glavnom organizatoru neustavnog referenduma Miloradu Dodiku, koji se sam u više navrata javno identificirao kao takav, omogućili da ne odgovara za protivustavno djelovanje.

Desetine drugih afera čija se težina mjeri stotinama miliona KM su već godinama "u radu", što je termin kojeg u Tužilaštvu BiH očigledno koriste za predmete koji skupljaju prašinu u ladicama, a u kojima su akteri i neki visokorangirani politički zvaničnici.

- Od vas tražim da objasnite da li je to tačno da recimo za jednog od članova Predsjedništva BiH više od četiri godine stoji otvoren slučaj koji nije ni odbačen, ali nije ni podignuta optužnica – upitao je glavnu državnu tužiteljicu na posljednjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH delegat Mladen Bosić (SDS).

Odgovarajući na ovo pitanje, Tadić se "pohvalila" kako u Tužilaštvu BiH ima više od 6.000 prijavljenih lica, a sporna joj je bila činjenica da je Bosić upoznat sa informacijom kod kojeg se tužioca taj predmet "kiseli".

Selektivno dijeljenje pravde, odnosno amnestiranje zvaničnika sa članskim karticama HDZ-a BiH, SNSD-a i njima bliskih osoba, očigledno nije puka slučajnost, već smišljeno i plansko djelovanje Tužilaštva BiH pod vodstvom Gordane Tadić, koje u aktuelnom slučaju za cilj ima "stavljanje pod kontrolu" FBiH i revanširanje političkim oponentima za oduzimanje kontrole nad Centralnom izbornom komisijom BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.