open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Predmet Respiratori: Sudija Perić kazao kako sud ne treba "zatrpavati" dokazima koji su nesporni
Ulaganjem u sudski spis materijalnih dokaza odbrane drugooptuženog Fahrudina Solaka, danas je u Sudu Bosne i Hercegovine nastavljeno suđenje u predmetu "Novalić i drugi" u vezi s nabavkom 100 respiratora, vrijednosti 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) iz Kine uvezla firma F. H. Srebrena malina.
13.07.2022. u 16:33
get url
text

VEZANI TEKST - Novalić i ostali: Fahrudin Solak sam tražio hitnu istragu

Solakova braniteljica, advokatica Marsela Bajramović prezentirala je više dokumenata / materijalnih dokaza koji se odnose na situaciju nakon proglašenja stanja nesreće u FBiH, usljed pandemije koronavirusa polovinom marta 2020. te angažman nadležnih federalnih institucija u vezi s nabavkom spomenutih respiratora, odnosno korespondenciju između njih, uključujući određene procedure u koordinaciji sa državnim institucijama.

Između ostalog, u sudski spis je uložena – Odluka FŠCZ od 13. augusta o verifikaciji i obuci u vezi respiratora, zatim Informacija FUCZ od 18. oktobra u kojoj je Vlada FBiH obaviještena o javnoj nabavci, zatim zahtjevi institucija o potrebnom medicinskom opremom i sredstvima, kao i dopisi Laboratorije Verlab o montiranju, instaliranju i puštanju u rad spomenutih respiratora.

U spis su također uložene uloženi setovi dokaza koji se odnose na pristigle ponude respiratora koje su u to vrijeme "dolazile", među kojima su ponuda Kenana Handžića o aparatima za disanje, zatim ponuda firme Modul Gropu od 24. aprila 2020. godine o nabavci transportnih respiratora, ponuda Edina Sarvana, firme OMC Tehnix, Firme Medo i ostale ponude.

VEZANI TEKST - Novalić i ostali: Šta je kazala uposlenica FUCZ-a, svjedokinja odbrane Fahrudina Solaka

Tužilac Mirza Hukeljić istakao je da dio spisa potvrđuje navode Tužilaštva jer pokazuju da je FUCZ imao ponude različitih tehničkih specifikacija te da nije postojala komunikacija između ponuđača i pripadnika FUCZ-a, osim jednog iz Turske, odnosno da ostale ponude nisu ni uzimane u razmatranje.

Predsjedavajući Sudskog vijeća, sudija Branko Perić kazao je kako radi efikasnosti i ekonomičnosti postupka Sud ne treba "zatrpavati" dokazima koji su nesporni, te koji se odnose na opći kontekst, podsjećajući da teret dokazivanja nije na odbrani, odnosno da ona nije dužna dokazivati tužbene navode.

Nakon ulaganja materijalnih dokaza, suđenje je nastavljeno unakrsnim ispitivanjem svjedoka odbrane drugooptuženog Fahrudina Solaka Amele Katice-Mulalić, koja od 2017. godine obavlja funkciju šefice Klinike za anesteziju i reanimaciju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Katica-Mulalić je prezentirala opće informacije o početku pandemije koronavirsa ističući da je u martu i aprilu došlo do povećanja broja zaraženih te da nisu imali dovoljan broj respiratora.

VEZANI TEKST - Predmet Respiratori: Šta su u sudnici ispričali Anis Ajdinović i Ensad Korman

Istakla je da su se formalno obratili Kriznom štabu KCUS-a formiranog u januaru 2020. godine te da su stavili sve aparate na raspolaganje koji su bili izvor kisika.

Pojašnjavajući šta je respirator, kazala je da je to uređaj koji pomaže pacijentu u teškom stanju da diše, te da niko nije mogao umrijeti od respiratora, već od infekcije.

Naglasila je da anesteziolog ima potpunu autonomiju da li će i kako priključiti pacijenta na respirator te da je anesteziolog uvijek uz pacijenta koji je priključen na respirator.

Katica-Mulalić je istakla da su netačne informacije plasirane u javnost u vezi s spomenutim respiratorima, da su se građani bojali, te da se to nije smjelo desiti prije nego što je Verlab izdao odobrenje.

Također je naglasila da respirator ne može biti invazivan i neinvazivan, već da te karakteristike može imati samo mehanički ventilator.

VEZANI TEKST - Advokat Vila: Tužilac Hukeljić potvrdio da mu nije nuđen novac da izostavi Novalića iz optužnice

- Svaki izvor kisika je bio od pomoći u tom periodu, svaki respirator ima svoju funkciju i sve što smo imali bilo je od pomoći. Koristili smo te respiratore, ali je bio veliki otpor, najviše su stradali pacijenti – kazala je Katica-Mulalić.

Tužilac Džermin Pašić htio je znati više informacija u vezi sa stručnom komisijom KCUS-a koja je formirana od tehničkog osoblja i medicinskih radnika koji su zahtijevali opremu.

Također je postavio pitanje o učestalosti kvara ACM812A i ostalih respiratora, na što je svjedokinja kazala da se ne sjeća.

Na kraju je kazala da se ti respiratori ne koriste trenutno jer nema potrebe za njima.

VEZANI TEKST - Njemački vještak na suđenju za respiratore: Nisam našao ništa sporno, brojevi na isplatama i u papirima se poklapaju

Suđenje u ovom predmetu nastavljeno je pred Sudskim vijećem u izmijenjenom sastavu budući da je 26. maja u ovo vijeće imenovan sudija Goran Radević, umjesto sutkinje Džemile Begović, koja je u međuvremenu otišla u penziju.

Pored Fadila Novalića, premijera Federacije BiH, za spomenutu nabavku respiratora optuženi su suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i vlasnik firme F. H. Srebrena malina Fikret Hodžić, kao i pravna osoba F. H. Srebrena malina, te federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

Postupak u ovom predmetu je u fazi izvođenja dokaza odbrane, a naredno ročište je zakazano za 12. oktobar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.