open-navfaktor-logo
search
Niz sastanaka
Pregovori o formiranju vlasti u USK još traju, "Osmorka" traži političke partnere
Premijer Unsko-sanskog kantona (USK) u tehničkom mandatu Mustafa Ružnić (NES) potvrdio je kako su pregovori o formiranju vlasti u ovom kantonu još u toku, te da je jučer održan još jedan sastanak predstavnika stranaka okupljenih u "Osmorci", sa potencijalnim političkim partnerima.
17.01.2023. u 12:49
get url
text

VEZANI TEKST - "Osmorka" zbog fotelja u USK kasni s formiranjem vlasti: Slijede li još četiri godine nerada Skupštine

- Pet stranaka iz okvira "Osmorke" participira u novoizabranom sazivu Skupštine USK, ali nemamo dovoljan politički kapacitet za formiranje vlasti. Zato je i organiziran jučerašnji sastanak, na koji su pozvani naši potencijalni partneri iz Demokratske fronte (DF) i Pokreta za modernu i aktivnu Krajinu (PoMAK).

Otvorene su mnoge teme, među kojima su izbor skupštinskog rukovodstva, formiranje vlasti, izbor predsjedavajućeg u Klubu Bošnjaka, kao i raspodjeli vlasti. Vjerujem da ćemo razgovor nastaviti kroz nekoliko dana, te da ćemo u razumnom roku doći do konačnog političkog dogovora - izjavio je Ružnić.

Iz stranke Narod i pravda (NiP) naglašeno je kako isključivo insistiraju na projektu formiranja stabilne skupštinske većine i adekvatnoj podjeli političke odgovornosti.

- Kada ovo kažemo, mislimo na to da ne želimo politiku koja se zasniva na šesnaestoj ruci, koja je podloga za ucjene i ispunjavanje ličnih interesa. Želimo biti dio stabilne većine sa 21 skupštinskim zastupnikom, ili da budem konkretniji nemamo ništa protiv da Demokratska fronta bude ozbiljan partner u ovom projektu. Ponavljam, insistiramo na ozbiljnoj podjeli političke odgovornosti, a ne pozicija i zadovoljavanju nečijih interesa - riječi su predsjednika Kantonalnog odbora NiP-a USK Halila Bajramovića.

VEZANI TEKST - Skupština USK usvojila rebalans; Musić: Sazvana mimo Poslovnika, "Osmorka" nema kapacitet za političku stabilnost

Predstavnici Stranke demokratske akcije (SDA) čekaju ishod pomenutih pregovora, jasno izražavajući negodovanje zbog neformiranja barem skupštinskog rukovodstva.

 - U našem kantonu uopće se ni ne vode ozbiljni pregovori. "Osmorka" je odlučila da Unsko-sanski kanton, kao i druge nivoe vlasti drže u blokadi, dok međusobno ne vide ko će izdominirati i ostvariti interese - kazao je predsjednik Kluba skupštinskih zastupnika SDA Jasmin Musić.

Dodao je kako je jasno da 'Osmorka' trenutno ima 15 od 30 zastupnika u Skupštini USK.

- Međutim, jedni se drže onog što stiže iz stranačke centrale, drugi se prilagođavaju lokalnim animozitetima između sebe i tako dalje. Znam da već ima nezadovoljnih sa tim kompletnim procesom, jer je on do sada bio potpuno neozbiljan. Dokaz za to je da je naš kanton jedini koji do sada nije uspio formirati ni izvršnu, ni zakonodavnu vlast - naglasio je Musić.

Premijer Ružnić je bez obzira na ishod pregovora, najavio skorašnje održavanje sjednice Skupštine Unsko-sanskog kantona, na kojoj bi se između ostalog trebalo razmatrati usvajanje Odluke o privremenom finansiranju Kantona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.