open-navfaktor-logo
search
Krug 99
Preljević: O suštinskim pitanjima za BiH odluke donose Zagreb i Beograd, "Trojka" se bavi lokalnim temama
Profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu Vahidin Preljević istakao je da aktuelna bh. vlast nije ispunila predizborna obećanja i da se o suštinski važnim pitanjima za Bosnu i Hercegovinu i dalje odluke donose u Beogradu i Zagrebu, dok se probosanski blok unutar vlasti bavi manje važnim i lokalnim temama.
07.01.2024. u 12:28
get url
text

Redovna sesija ANI "Krug 99" održana je danas na temu "Godina potrošenih iluzija: Da li BiH postaje kolonija velikodržavnih politika?", a uvodničar je bio Vahidin Preljević sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" Adil Kulenović istakao je da je na sceni takozvana politika "izraelizacije" i da je to novi termin sociološke i političke leksike, a koji označava da neko želi preuzeti tuđu teritoriju na koju je došao.

- Da li će ta politika danas prevladati u Ukrajini ili u Izraelu kao model ponašanja u budućnosti se tiče i nas u BiH. Činjenica da su Južnoafrička Republika i Čile podnijeli zahtjev i pokrenuli predmet za ratne zločine i genocid i aparhejd u Gazi i da su ih podržale druge zemlje, poput Jordana, Malezije i Turske, govori da svijet neće prešutjeti ovu agresivnu i osvajačku i genocidnu politiku - kazao je Kulenović.

On je kazao da bi se mir i pravednost u svijetu mogli uspostaviti ako bi se evropske zemlje odnosile prema Izraelu, BiH i drugim zemljama na način da ne dozvole miješanje susjednih zemalja u unutrašnju politiku.

- U protivnom ćemo stalno živjeti u stanju napetosti, neizvjesnosti i straha od budućnosti i na neki način u stanju rizika od novih konflikata - poručio je Kulenović.

Pozvao je advokatske komore da razmotre izrečene presude za ratne zločine i genocid u BiH u kontekstu potrebe da se otklone posljedice agresije i genocida.

Uvodničar sesije Preljević je istakao da su tokom protekle godine potrošene mnoge iluzije, ali da su dvije ključne.

- Prva iluzija je bilo očekivanje da će formiranje novih vlasti donijeti neku suštinsku promjenu nabolje. Druga se sastojala u rasprostranjenom očekivanju javnosti da će međunarodna zajednica umjesto nas izgraditi i u nekom scenariju odbraniti državu - rekao je Preljević.

Podsjetivši na predizborna obećanja aktuelne vlasti, Preljević je kazao da nije došlo do sistemskog obračuna s korupcijom, da koalicioni partneri nisu krenuli putem proevropske politike, da nova vlast nije napravila signifikantan napredak ka članstvu u Evropskoj uniji i da generalno nije došlo ni do promjene političke paradigme u BiH.

- Nijedno od obećanja nije ispunjeno, a u mnogim segmentima smo otišli unatrag - rekao je Preljević.

U kontekstu regionalnih odnosa, Preljević je kazao da je posljednjih godina primjetna tendencija da se BiH pretvori u teritorij kojim će se dominantno upravljati iz Beograda i iz Zagreba. Dodao je da međunarodna zajednica suštinski podržva taj proces ili na njega gleda neutralno.

- Volja većine građana ove zemlje gurnuta je na marginu. Ključne sigurnosne poluge predane su političkim snagama koje ne žele BiH. Nominalno probosanski dio bh. vlasti, otjelovljen u koaliciji trojke, sveden je na bavljenje manje važnim pitanjima i lokalnu politiku, dok se odlučivanje o strateškim pitanjima izmješta u Beograd, Zagreb ili međunarodnu zajednicu - zaključio je Preljević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.