open-navfaktor-logo
search
Burno u Goraždu
Premijerka BPK Aida Obuća policiji prijavila prijeteće poruke od Edite Velić
Premijerka BPK Goražde Aida Obuća proteklih dana policijskom komesaru prijavila je, kako tvrdi, prijeteće poruke od dopredsjedavajuće Skupštine Edite Velić, a nakon njenih navodnih pritisaka za konkurs u Centru za socijalni rad na kojem bi se trebao zaposliti brat dopredsjedavajuće Skupštine.
25.01.2021. u 14:50
get url
text

- Te poruke sam dostavila komesaru i oni će ih analizirati. Što se mene tiče, poruke su takvog sadržaja da ja zaključujem da su one prijetnja mojoj porodici i mojoj djeci - izjavila je premijerka BPK.

Dopredsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Edita Velić tvrdnje premijerke odbacuje.

- Nisam prijetila i to su konstrukcije premijerke. Kao što znate konkurs nije raspisan i moj brat je nezaposlen. To premijerka radi zato što joj smeta istina koju ja iznosim - istakla je Velić.

Prijem kadeta u MUP

S obzirom na to da su se u javnosti pojavile priče o namještanju konkursa za prijem kadeta u MUP i tvrdnje da se već znaju imena kandidata koji će biti primljeni, iz Kluba zastupnika SDA danas su saopćili da je njihovo opredjeljenje poštivanje i ostvarivanje osnovnih principa demokratije i vladavine prava.

- U tom smislu, a u kontekstu navoda da je narušen integritet procedure upošljavanja novih policijskih službenika, traži se od svih relevantnih institucija da poduzmu nadležne aktivnosti u cilju otklanjanja svakog osnova koji narušava pomenuti proces - navode iz SDA.

Klub zastupnika ove stranke osudio je, kako su naveli, sve učestalije napade na kadrove SDA koji su nosioci izvršnih i zakonodavnih funkcija u BPK naglasivši kako je to posebno neprihvatljivo od koalicionih partnera koji participiraju i koriste funkcije u vlasti, a teret odgovornosti prebacuju na druge koalicione partnere, u ovom slučaju SDA.

- SDA u potpunosti stoji iza svojih kadrova i smatra da poduzimaju značajan broj kvalitetnih aktivnosti u ovim izuzetno teškim i složenim društvenim i političkim prilikama - poručio je Klub SDA u Skupštini BPK.

Bez kvoruma za vanrednu sjednicu

Aktuelna politička situacija u BPK Goražde bila je jedina tačka dnevnog reda na vanrednoj sjednici kantonalnog parlamenta koja je bila zakazana za danas. Sjednica koju je inicirala opozicija nije održana zbog nedostatka kvoruma, a u skupštinskoj sali pojavilo se samo sedam zastupnika, Liberalne stranke (LS), SDP-a, Naše stranke i dopredsjedavajuća Skupštine iz DF-a Edita Velić.

- Sedam zastupnika nije dovoljno za kvorum potreban za zasjedanje, ali mi nećemo odustati od namjere da probleme koji tište građane BPK vratimo u skupštinske klupe - kazala je predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Daliborka Milović.

Prijetnje, ucjene, netranspareentnost u trošenju budžetskih sredstava kao i pritisci na komisiju za prijem policijskih službenika, samo su neke od tema o kojima se danas trebalo raspravljati. Na današnjoj sjednici Kolegija Skupštine BPK Goražde dogovoren je novi termin za vanredno zasjedanje kantonalnog parlamenta, a sjednica je zakazana za ponedjeljak, 1. februara, u 10 sati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.