open-navfaktor-logo
search
Sprečavanje secesionizma
Prijedlog Zakona o kažnjavanju podrivanja Dejtona na korak bliže usvajanju u Kongresu SAD-a
Kongresmenka Ann Wagner, potpredsjednica Komiteta za vanjske poslove Predstavničkog doma, objavila je saopćenje za javnost nakon što je njen prijedlog Zakona o podržavanju Dejtonskog mirovnog sporazuma kroz sankcije usvojio Komitet za vanjske poslove Predstavničkog doma.
29.07.2022. u 21:57
get url
text

VEZANI TEKST - Kongres SAD-a: Sankcionisati podrivanje Dejtona, presude Evropskog suda za ljudska prava obaveza BiH

- Ja predstavljam najveću bosansku zajednicu izvan Bosne i Hercegovine, a moji birači su duboko zabrinuti zbog krize kod kuće. Cinični etnonacionalistički političari nastoje da iskoriste predstojeće opšte izbore za produbljivanje podjela, dok Dodik eskalira svoju nepromišljenu i nezakonitu secesionističku agendu uz podršku Putinovog režima - navela je Wagner.

Dodala je da Sjedinjenim Američkim Državama očajnički treba snažan, upotrebljiv ekonomski mehanizam da bi se snašli u izuzetno nestabilnoj situaciji u narednih nekoliko mjeseci, ali da je sada vrijeme za djelovanje.

- Moj prijedlog zakona kodificira i nalaže ključne sankcije za rješavanje političke krize i korupcije u Bosni. Uoči oktobarskih izbora, Zakon o prodržavanju Dejtonskog mirovnog sporazuma kroz sankcije poslat će prijeko potreban signal odvraćanja lošim akterima – i unutrašnjim i vanjskim – koji nastoje destabilizirati Bosnu. SAD će nametnuti teške posljedice za ugrožavanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i multietničkog karaktera Bosne. Zahvalna sam što je Komisija usvojila moj zakon i nadam se da će cijeli Dom moći glasati o njemu što je prije moguće - navela je Wagner.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.