open-navfaktor-logo
search
Zemaljski muzej
Prijevoznici, turističke agencije i hotelijeri: U utorak defile praznih autobusa u Sarajevu
Prijevoznici, turističke agencije i hotelijeri će u utorak 12. maja u Sarajevu održat će protestnu vožnju praznim autobusima, koja će simbolično krenuti ispred Zemaljskog muzeja odakle su polazila sva turistička putovanja.
09.05.2020. u 16:39
get url
text

Kako se navodi u saopćenju, oni će pokušati skrenuti pažnju na veoma tešku situaciju radnika u turizmu, koji su prvi pogođeni mjerama i zatvaranjima.

- Naše kolege iz Njemačke, Austrije, Hrvatske i drugih Evropskih zemalja su na isti način ukazali na problem ali sa jednom razlikom: Oni su izašli u simbolično vrijeme 5 do 12 kako bi kazali da za njih još ima nade ukoliko se promptno djeluje te time poslali poruku o teškoj situaciji. Zašto mi u 12:05? Turističke agencije, hotelijeri i prijevoznici su već odavno na koljenima kao prvi i najteže pogođeni te svjesni da ćemo posljednji normalizirati naša poslovanja. Ovo je mirni apel vladama kantona i Federacije BIH da što prije iznađe advekvatna rješenja, izvrši mjere poticaja bez odlaganja, te u dogovoru sa susjednim državama otvori granice kako bi se omogućilo djelovanje prijevoznicima i turističkim agencijama - stoji u saopćenju.

Kako se navodi, Vlada Federacije mora obratiti pažnju i na njih kao velike sudionike u punjenju budžeta kroz razne namete u vidu PDV-a, akciza, putarina, doprinosa, turističkih i komunalnalnih taksi te drugih. Ističu da je moratoriji na kredite pomoć, ali za njihove zaposlenike to na žalost ništa ne znači jer ne znači prihod i zato predlažu sljedeća rješenja:

- Uvođenje obaveznih organizovanja „škola u prirodi“ na cijelom nivou Federacije za sve osnovne i srednje škole kroz ekskurzije u granicama BiH, u organizaciji naših turističkih agencija, domaćih prevoznika i naših hotela.
- Što ranije otvaranje granica, otvaranje aerodroma i nesmetan rad.
- Ukidanje zabrana za vandredni prijevoz putnika.
- Što ranije otvaranje hotela i turističkih destinacija
- Stimulativni popust za ulaznice za turističke atrakcije u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.