open-navfaktor-logo
search
Održana sjednica
Prijevremeni izbori za načelnike i gradonačelnike: CIK odbio upis 76 osoba iz inostranstva u birački spisak
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) danas je na drugoj sjednici u 2023. godini, donijela odluku kojom se odbija upis u Izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan BiH za 76 osoba, saopćeno je iz CIK-a, a u vezi sa prijevremenim izborima za gradonačelnike Bihaća, Tuzle, Srebrenika i Zvornika te načelnike općina Bratunac i Vogošća.
09.01.2023. u 16:08
get url
text

Iz CIK-a dodaju da su prijave odbijene jer ne ispunjavaju zakonom propisane uvjete, odnosno nedostaje validan dokaz o identitetu ili nedostaje dokaz o prebivalištu u BiH ili nedostaje validan dokaz o tačnoj adresi boravka izvan BiH ili prijava ima više nedostataka.

- Sastavni dio odluke je i spisak odbijenih osoba za upis u Izvod za glasanje izvan BiH na prijevremenim izborima 2023. godine, a odluka će biti objavljena na internet stranici Centralne izborne komisije BiH i smatrat će se da je danom objave dostavljena svim učesnicima u izbornom procesu. Protiv navedene odluke se može izjaviti žalba Apelacionom odjelu Suda BiH putem CIK-a u roku od dva dana od dana objave odluke na internet stranici - pojašnjeno je u saopćenju.

U skladu sa Uputstvom o redoslijedu izbornih aktivnosti za održavanje prijevremenih izbora za gradonačelnike Bihaća, Tuzle, Srebrenika i Zvornika te načelnike općina Bratunac i Vogošća, Centralni birački spisak se zaključuje 16. januara 2023. godine.

Prijevremeni izbori za gradonačelnike i načelnike općina će se održati u nedjelju, 05. februara 2023. godine.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.