open-navfaktor-logo
search
Općinsko vijeće
Prikupljeni potpisi: Pokrenuta inicijativa za opoziv načelnika Banovića Bege Gutića iz SDA
U Općinskom vijeću Banovići pokrenuta je inicijativa za opoziv načelnika Bege Gutića iz Stranke demokratske akcije (SDA), potvrđeno je za Faktor.
26.06.2023. u 10:05
get url
text
Bego Gutić
Bego Gutić

- Inicijativa za smjenu sa 14 potpisa vijećnika stigla je predsjedavajućem Općinskog vijeća. Među tih 14 potpisa su i dva vijećnika SDA - potvrdio je Gutić za Faktor.

Općinsko vijeće Banovići broji 25 vijećnika, pa je za usvajanje inicijative potrebno 13 glasova. Do sada je većinu koja je brojala 13 vijećnika predvodila SDA, što znači da ukoliko dva vijećnika glasaju za inicijativu o opozicu Gutića, uslijedit će referendum.

- Obavit ćemo razgovore sa dva vijećnika SDA da vidimo o čemu se radi, čime su nezadovoljni. Ukoliko u Općinskom vijeću bude potrebne većine da se usvoji inicijativa o opozivu, posljednja riječ ipak pripada građanima koji će odlučivati na referendumu - zaključio je Gutić.

Inicijativu za opoziv potpisalo je 11 vijećnika Pokreta demokratske akcije (PDA), jedan vijećnik Naroda i pravde (NiP) te dva vijećnika SDA Nermin Kovačević i Adnan Okanović. Predsjedavajući Vijeća dužan je sazvati sjednicu, a rokovi za to su kratki, tako da bi sjednica mogla biti održana možda već do kraja ove sedmice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.