open-navfaktor-logo
search
Put pacijenta u KS
Primjer žene koju je ugrizao pas: "Šetali" je od jednog doma zdravlja do drugog, na kraju sama kupila antitetanus
Ministar zdravstva KS dr. Enis Hasanović ističe "kako je nedopustivo da se pacijenti vraćaju iz domova zdravlja bez dobijene adekvatne zdravstvene usluge"
AUTOR: A. S.
18.06.2024. u 21:11
get url
text
Iako se nadležni u zdravstvu u Kantonu Sarajevo vole pohvaliti napretkom koji je, kako oni kažu, doprinio tome da pacijenti što prije i što lakše dobiju zdravstvenu uslugu, primjer sugrađanke od proteklog vikenda možda najbolje govori kakav je "put pacijenta" u Sarajevu.
U Hitnoj pomoći nisu smjeli dati lijek
Sarajku, zdravstvenu osiguranicu, drugog dana vikenda u noćnim satima ugrizao je pas. Žena je odmah otišla u Hitnu pomoć gdje su joj sanirali ranu i pojasnili kako joj u ovoj zdravstnevoj ustanovi ne mogu dati vakcinu antitetanusa.
Kako adresom stanovanja pripada Domu zdravlja Novo Sarajevo, naredni dan je otišla u tu zdravstvenu ustanovu, ali su joj tu pojasnili da oni "nemaju antitetanusa".
Pojašnjeno joj je i da domovi zdravlja Novi Grad i Centar imaju antitetanus. Ubrzo je saznala i da u domovima zdravlja Novi Grad i Centar ne može dobiti antitetanus jer po mjestu stanovanja ne pripada tim zdravstvenim ustanovama. Na kraju, otišla je u privatnu apoteku i kupila lijek.
Kako je moguće da pacijentici, koju je ugrizao pas, za kojeg se sumnja da je zaražen tetanusom, nije pružena adekvatna zdravstvena usluga u bilo kojem domu zdravlja u KS?
Objašnjenje za cijeli slučaj zatražili smo od menadžmenta JU Dom zdravlja KS, ali odgovor na pismeni upit do objavljivanja teksta nismo dobili.
Dr. Jasna Huseinbegović-Musić
Dr. Jasna Huseinbegović-Musić, direktorica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS, kaže "kako se vakcine antitetanusa u Hitnoj pomoći daju u slučajevima većih povreda u večernjim satima kada domovi zdravlja ne rade".
- Vakcina antitetanusa daje se unutar 72 sata od nastanka povrede. Kad su obimnije povrede, među kojima je i ugriz psa, a domovi zdravlja ne rade, ljekar u Hitnoj pomoći će dati antitetanus. U takvim slučajevima pacijent dobije nalaz u kojem je napisano da se mora javiti svom ljekaru kako bi se zabilježilo kada mu je data prva doza jer se nakon prve morati uraditi i revakcinacija. U slučajevima manjih ugriza psa, rana se očisti, pacijentu propiše antibiotik i preporuči mu se vakcina antitetanusa koju treba primiti u domu zdravlja - dodaje Huseinbegović-Musić.
Na pitanje zašto je onda pacijentici ljekar u Hitnoj pomoći rekao "da joj ne smije dati vakcinu antitetanusa", direktorica je odgovorila "da doktor pacijentu, ukoliko procijeni, smije ili ne smije dati antitetanus".
- Pacijentica je u Hitnoj pomoći bila uvečer u deset sati, dakle domovi zdravlja tada već nisu radili. To što nije primila antitetanus, vjerovatno je takva bila procjena ljekara, a razloga može biti više, među kojima je i čest slučaj alergija. Mi kartona nemamo, što je najgora stvar, pa se i ljekari ustručavaju dati lijek. No ponovila bih još jednom, ako je u Hitnu pomoć došla uvečer u deset sati, pacijentica neće zakasniti da u domu zdravlja primi antitetanus jer ima rok 72 sata, gdje će to biti zabilježeno u kartonu i naveden tačan datum revakcinacije - kazala je Huseinbegović-Musić.
Dr. Enis Hasanović
Ministar zdravstva KS dr. Enis Hasanović ističe "kako je nedopustivo da se pacijenti vraćaju iz domova zdravlja bez dobijene adekvatne zdravstvene usluge".
Antitetanus mora biti dostupan u bilo kom domu zdravlja 
- Ako je žena morala primiti antitetanus, onda joj je taj lijek morao biti dostupan u bilo kom domu zdravlja u KS. Primarno je da je tu svaki dom zdravlja na usluzi građanima nevezano za mjesto boravka zdravstvenog osiguranika. Menadžment javne ustanove to mora osigurati građanima KS isto kao što se mora pozabaviti time da svaki dom zdravlja ima antitetanus. To se jednostavno ne smije dešavati i Ministarstvo će, ako bude prijava građana, adekvatno reagirati prema Domu zdravlja - istakao je Hasanović.
Vakcina antitetanusa u privatnoj apoteci u Sarajevu košta 21,50 KM. Iz Ministarstva zdravstva su poručili da se zdravstvena osiguranica, koja je kupila antitetanus, sa računom i nalazom obrati Zavodu zdravstvenog osiguranja KS kako bi se novac refundirao.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.