open-navfaktor-logo
search
Put pacijenta u KS
Od porodičnog ljekara, do specijaliste i tako ukrug: Ko bi trebao puštati recepte, šta kaže ministar Hasanović
Moje mišljenje je da bismo bar na nivou primarne zdravstvene zaštite mogli uvesti da specijalisti puštaju recepte za lijekove i o tome ću pričati sa direktorom Miokovićem, kaže ministar zdravstva KS
Autor: A. S.
27.03.2024. u 07:58
get url
text
Ginekolozi i pedijatri na primarnom nivou zdravstvene zaštite pišu terapiju
Ginekolozi i pedijatri na primarnom nivou zdravstvene zaštite pišu terapiju
Iako se godinama priča o definisanju puta pacijenta u Kantonu Sarajevo, građani se svakodnevno susreću sa brojnim problemima tokom ostvarivanja zdravstvene usluge.
Šta kažu iz Doma zdravlja
Problemi su na svim nivoima, od primarnog, do tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite, no građani se ipak najviše žale na domove zdravlja.
- Pacijent je prvo bio kod svog ljekara porodične medicine, a potom upućen kod specijaliste na pregled, odakle je, nakon pregleda i ordinirane terapije, vraćen kod svog ljekara kako bi mu propisao recept za lijekove. To iskustvo pacijenta trajalo je između tri i četiri sata. Na svu sreću nemam ozbiljnih oboljenja i nisam često kod ljekara, pa mi to nije teško palo, ali isti put svakodnevno prolaze i pacijenti sa teškim oboljenjima koji, zbog zdravstvenih komplikacija, moraju često kod ljekara - ispričala nam je svoje iskustvo sugrađanka.
Mora li pacijent od specijaliste, pogotovo ako se radi o težim bolesnicima, samo zbog recepta za lijek biti vraćen, primjera radi, iz Doma zdravlja Novi Grad u naselju Otoka, u ambulantu porodične medicine u naselju Dobrinja? Zar recept ne može napisati specijalist, ako je sve elektronski uvezano, čime bi se umnogome olakšalo pacijentu i skratio njegov put u dobijanju adekvatne zdravstvene usluge, upitali smo nadležne u JU Dom zdravlja KS?
Iz zdravstvene usluge odgovorili su "kako se pacijent mora vratiti svom porodičnom ljekaru, jer je on jedini ovlašteni propisivač lijekova od strane Zavoda zdravstvenog osiguranja KS".
- Osiguranik je mogao telefonski kontaktirati svoj tim porodične medicine koji u sistemu vidi nalaz i po osnovu njega propiše neophodne lijekove putem e-recepta. Timovi porodične medicine u većini slučajeva nastoje da svojim onkološkim pacijentima olakšaju put kroz zdravstveni sistem - naveli su iz Doma zdravlja KS.
Dr. Enis Hasanović
Ministar zdravstva KS, dr. Enis Hasanović, kaže kako je "upravo to pitanje pokušao riješiti sa bivšim direktorom Doma zdravlja doc. dr. Abelom Baltićem, da je bio voljan za to, ali da je najveći problem nedostatak specijalista".
- Ginekolozi i pedijatri na primarnom nivou zdravstvene zaštite pišu terapiju, međutim zbog nedostatka specijalista u Domu zdravlja KS, ostali nisu pristali na to. Formirao sam koordinacioni tim od pomoćnika ministra zdravstva te pomoćnika direktora tri najveće zdravstvene ustanove u KS (KCUS, Dom zdravlja i Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš"). Jutros sam razgovarao sa svojom pomoćnicom da ih zove oko uputnica kako bi se regulisalo da one traju 90 dana. U Općoj bolnici neurolozi su bili za to da napišu terapiju i puste recept, ali je to bilo nemoguće zbog Zavoda zdravstvenog osiguranja KS i MedIT-a. Isto to je rekla i Komisija za lijekove, a razlog je što često dođu u koliziju lijekovi koji su propisani od različitih specijalista - ističe Hasanović.
Ko najbolje poznaje pacijenta i ko nije vratio šifre
Prema riječima ministra, porodični ljekar je taj koji je najbolje upoznat sa kompletnom zdravstvenom historijom pacijenta, kakvo mu je zdravstveno stanje, od čega boluje, koje lijekove uzima.
- Primjera radi, postoje neki lijekovi koji se ne mogu istodobno uzimati i to porodični ljekar mora znati i mora reći pacijentu, dok specijalista to niti mora znati, niti ima vremena vidjeti koje vi lijek ili lijekove već trošite. No ne želim da ovo zvuči kao opravdanje, moje mišljenje je da bismo bar na nivou primarne zdravstvene zaštite mogli uvesti da specijalisti puštaju recepte za lijekove i o tome ću pričati sa v. d. generalnog direktora Milanom Miokovićem - naglasio je Hasanović.
Prvi čovjek u zdravstvu u KS istakao je i problem nedostatka šifri za mlade ljekare kako bi pristupili informacionom sistemu i mogli propisivati terapije.
- Pričao sam sa direktorom Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, Muamerom Kosovcem, rade na otklanjanju tog problema. Primjera radi, ja sam ranije radio kao ginekolog i kada sam imenovan za ministra, vratio sam svoju šifru, međutim, neki ljekari koji su otišli u penziju, to nisu uradili. Hoću da kažem da tu ima i tehničkih problema, da se specijalistima dodijele nove šifre, u ovom trenutku ih nemaju, ali je pri kraju nabavka, jer sve ide preko tendera - kazao je Hasanović.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.