open-navfaktor-logo
search
Epidemija proglašena u februaru
U KS oboljele 3.783 osobe od morbila, dato 7.212 doza MRP vakcine; Hasanović: Stanje se smiruje, ali...
Brojka onih koji nisu imunizirani i dalje je velika i mi sa ovom kampanjom moramo nastaviti, kazao je Enis Hasanović, ministar zdravstva KS
AUTOR: A. S.
14.06.2024. u 07:41
get url
text
Od januara do danas u Kantonu Sarajevo prijavljeno je 3.783 oboljelih od morbila, potvrdio je to za Faktor dr. Enis Hasanović, ministra zdravstva Kantona Sarajevo.
Za razliku od regiona, u KS nema smrtnih slučajeva od ove zarazne bolesti.
Hasanović kaže da je jedno 14-godišnje dijete bilo priključeno na respiratore, ali je bolje i oporavlja se kod kuće.
- Bilo je još nekoliko težih slučajeva, ali ne životno ugroženih - dodaje Hasanović.
Zavod za javno zdravstvo KS objavio je kako je prije epidemije na području kantona bilo 18.000 nevakcinisane djece. U međuvremenu, od početka epidemije do danas, prema riječima Hasanovića, dato je 7.212 doza MRP vakcine.
- Morbili su vakcinopreventabilna bolest koja se kontroliše redovnom MRP vakcinom i ne postoji nijedna druga efikasna mjera za zaustavljanje epidemije. Veliki je broj vakcinisanih, ako uzmemo u obzir koliko je bilo nevakcinisane djece. Naravno, brojka onih koji nisu imunizirani i dalje je velika i mi sa ovom kampanjom moramo nastaviti - dodaje Hasanović.
Kaže kako se epidemija polako smiruje, a razlog je smanjeni broj prijemčive djece za širenje zaraze zbog velikog broja vakcinisanih, ali i onih koji su prebolovali infekciju.
- Imamo oko 11.000 djece koja su imuna na virus morbila. Do aprila su najviše obolijevala djeca predškolske dobi, a kasnije se to promijenilo, pa je veći broj djece obolio u osnovnim školama. Prosječna dob oboljele djece je deset godina. Školska godina je završena i očekujemo još veći pad oboljelih - navodi Hasanović.
U KS početkom februara proglašena je epidemija morbila i bez obzira na smanjenje broja zaraženih, proglašenje kraja neće uskoro uslijediti.
Hasanović kaže kako je zadnja epidemija morbila, ona iz 2019. trajala oko dvije godine te da postoje određena pravila koja se trebaju ispoštovati, a utvrdila ih je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.