open-navfaktor-logo
search
Idejni projekat
Priprema se obnova vrtića Kolibri u općini Novo Sarajevo
U Dječijoj kući Novo Sarajevo održan je radni sastanak povodom prezentacije idejnog rješenja rekonstrukcije vrtića Kolibri.
06.10.2020. u 09:27
get url
text

Radi se o devastiranom vrtiću koji se nalazi na području Općine Novo Sarajevo u ulici Kolodvorska broj 11 i pripada JU Djeca Sarajeva. U općini Novo Sarajevo trenutno je u funkciji šest vrtića JU Djeca Sarajeva čije usluge koristi oko 740 djece.

Rekonstrukcijom vrtića i njegovim ponovnim vraćanjem u funkciju, osigurat će se prostorni kapaciteti za smještaj, odgoj i obrazovanje oko 190 djece uzrasta od tri do šest godina.

Općina Novo Sarajevo osigurala je sredstva za izradu investiciono-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju vrtića Kolibri, a prezentaciji je pored općinskog načelnika Nedžada Koldže prisustvovala i direktorica JU Djeca Sarajeva Belma Buljubašić sa saradnicima.

– Izrada idejnog projekta je prvi korak u realizaciji ovog značajnog projekta i važno je da nam predstavnici JU Djeca Sarajeva daju svoje mišljenje, prijedloge i sugestije kako bi dobili jedan kvalitetan izvedbeni projekat, na osnovu kojeg će se stvoriti uvjeti za izdavanje urbanističke saglasnosti za rekonstrukciju objekta vrtića - istakao je načelnik Koldžo.

Imajući u vidu da prethodna Vlada KS nije podržala ovaj općinski projekat, načelnik se zahvalio aktuelnom resornom ministru Anisu Kriviću, što je prihvatio i podržao ovaj projekat budući da je predškolsko obrazovanje u nadležnosti Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS, navodi se u saopćenju Općine Novo Sarajevo.

- Na području Općine Novo Sarajevo nalazi više od 200 djece na listi čekanja za školsku 2020/2021. godinu. Obnovom ovog vrtića smanjit će liste čekanja općini Novo Sarajevo - kazala je Belma Buljubašić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.