open-navfaktor-logo
search
Durakovićeva reakcija
"Pritisci na istaknute među nama su žestoki, ali mi iz Srebrenice nikada nećemo otići"
Povodom posljednjih obavještajnih spinova Beograda, oglasio se i bivši načelnik Srebrenice i član Izbornog štaba Moja adresa Srebrenica Ćamil Duraković. 
26.09.2020. u 21:16
get url
text

- Da biste razumijeli situaciju u kojoj se nalaze Bošnjaci Srebrenice i Podrinja, posebno oni koji se ističu u svojoj namjeri i jasnim stavovima, uprkos genocidu i protjerivanju, morate znati i koliki pritisak se vrši na istaknute među nama. Ti pritisci su različiti, od javnih zastrašivanja pjesmama i porukama mržnje, većinom pred crkvama i na teferičima, do institucionalnih kroz tužilaštva, sudove, policiju i druge organe vlasti. U ovom dijelu države Bosne i Hercegovine vlada pravilo da je ovo ekskluzivno entitet samo jednog naroda, srpskog. Nažalost zbog inertnosti naših politika to sve više postaje realnost - piše Duraković. 

VEZANI TEKST - Ko je Mehdin Jakubović kojeg lažno optužuju za "atentat na Vučića" u Potočarima

Dodaje kako se sjeća teatralnih policijskih akcija, kada su maskirani specijalci MUP-a RS-a upadali u bošnjačka sela, vršili pretrese, hapsili Bošnjake za navodni terorizam, a nakon toga ništa se nije desilo osim medijskih natpisa.

- Daut Tihić, Ramo Hljebara, Sadmir Nukić, Mirsad Pitarević... Sve je ovo dio sistemske represije, s namjerom protjerivanja svakog Bošnjaka koji se imalo ističe. O sebi neću govoriti, a prošao sam i hapšenja i privođenja i klevete i pozive u policiju, ne znam im broja. Ovo pišem kao ozbiljan, zreo čovjek, koji javno neće nikada iznijeti paušalne stavove. Za većinu stavova uglavnom imam jasne argumente. I ja to neću prestati raditi, jer stojim na pravoj strani, strani istine.

Mehdin Jakubović, major oružanih snaga BiH, je osoba koju sam upoznao još davne 1993. godine u Srebrenici. Nama mladima je bio uzor i primjer sportiste i nekoga ko je uvijek promovisao univerzalno pozitivne vrijednosti u drušvu. Častan pripadnik Armije RBiH koji nije uprljao svoje ruke. Vjernik, ali istinski, svoju vjeru nije nikada javno isticao. Miran, tih, skrušen..., baš onako kako se i treba ponašati pravi vjernik, musliman. Mehdin nikada nije prestao srcem raditi za našu zajednicu. Osnovao je Udruženje Prosvjetitelj koje i danas djeluje na širenju ideje o univerzalno pozitivnim vrijednostima. Nemjerljiva je i humanitarna pomoć koju su iz ovog udruženja pružili, ne samo nama povratnicima u Podrinju, već i ljudima u stanju potrebe širom Bosne i Hercegovine.

Ovih dana ovaj časni čovjek je postao meta brutalnih napata obavještajnih struktura susjedne nam Srbije, po historijskoj prirodi koja je nama dobro poznata, potpomognuti elementima is RS-a. Znam da ne mogu Mehdinu pomoći pisanjem ovoga teksta, ali jednostavno osjećam ljudsku potrebu da, u ovim teškim trenucima za njega i njegovu porodicu, javno stanem uz njih. Mehdine brate, nisi sam, mi smo uz tebe. Uz tebe smo, jer znamo da si jedan od najčasnijih, najhrabrijih i najboljih među nama.

Znamo da nikada ne bi učinio ništa što bi ukaljalo tvoj i naš obraz. Za one koji ne razumiju, mi smo svakog pa i 11. jula 2015. godine bili u Potočarima iz samo jednog razloga, da klanjamo dženazu i odamo počast ubijenim u genocidu. Ubijenim od strane onih čija ideologija i danas čini sve da do kraja provedu ono što su započeli devedesetih. Zar ne vide oni da mi tu živimo, da želimo samo dobro svojoj djeci, da se želimo izboriti za ravnopravnost i dostojanstvo? Zar misle oni, da ćemo u trpnji postati podanici? Zar misle oni da ćemo otići, da ćemo se pokoriti, da ćemo biti ušutkani? Nikada - napisao je Duraković. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.