open-navfaktor-logo
search
Izvještaj o napretku
Priznanje iz EU-a: Schmidt suspendovao Ustav radi izbora Vlade FBiH; doveo u pitanje pravnu sigurnost
Izvještaj o napretku Bosne i Hercegovine na njenom putu ka Evropskoj uniji vladajuće stranke i zvaničnici u Federaciji Bosne i Hercegovine smatraju dobrim, hvaleći sopstveni (ne)uspjeh, dok je opozicija reagirala iznošenjem niza kritika. Pregovori o pristupanju EU bit će otvoreni onda kada BiH ispuni uvjete, poručila je danas u Briselu predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Oduvijek je tako i bilo. 
08.11.2023. u 17:32
get url
text

Međutim, u samom izvještaju Evropske komisije ima zanimljivih detalja a među njima svakako je i otvoreno priznanje iz EU-a, odakle se inače insistira na vladavini prava, da je Vlada FBiH imenovana isključivo zahvaljujući "maloj" pomoći Christiana Schmidta, visokog predstavnika u BiH. 

- Nova vlada entiteta Federacija, na čelu sa liderom SDP-a Nerminom Nikšićem, imenovana je krajem aprila, a nakon što je visoki predstavnik suspendovao Ustav entiteta Federacija kako bi to omogućio - eksplicitno je navedeno u izvještaju Komisije. 

Iz Evropske unije koja se smatra zajednicom utemeljenom na vladavini prava, navode i to da je Schmidt više puta "intervenirao" u izborna pitanja "uključujući i u noći izbora, što je prema OSCE-u/ODIHR-u dovelo u pitanje pravnu sigurnost".

Govori se o Općim izborima u oktobru 2022. godine kada je OHR mijenjao izborna pravila nakon zatvaranja birališta.

U izvještaju se, a u vezi s izborima, između ostalog navodi i to da "Parlament BiH treba da se pozabavi preporukama OSCE-a/ODIHR-a i GRECO-a za poboljšanje integriteta i povjerenja javnosti u izborni proces uoči Lokalnih izbora 2024."

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.