open-navfaktor-logo
search
Bugari ponudili ugovor
Prkose stečaju: U Zrak vraćeno 30 radnika, zapošljavaju i 20 pripravnika, Austrijanci zadovoljni
Nakon agonije, kroz koju su proteklih mjeseci prošli, jedan dio radnika firme Zrak vraćen je na posao, a i ostali bi u narednom periodu mogli za mašine.
21.08.2023. u 11:25
get url
text

Tako kaže Mesud Bogilović, stečajni upravnik, navodeći kako je prvobitno morao otpustiti 49 radnika, ali da je njih 30 do sada vraćeno na posao.

- Zbog silnih opstrukcija, radničkog neposluha kojem smo svjedočili proteklih mjeseci, bila je stala proizvodnja za oko 50 nišanskih sprava, posao koji je bio dogovoren za austrijsku firmu. Ja sam se u svom izvještaju opredijelio za nastavak proizvodnje nakon čega slijedi plan reorganizacije. Više od dva mjeseca otvarao sam žiro račun i čim sam to uspio, počeo sam vraćati radnike na posao - govori Bogilović.

U proteklom periodu izradili su nišanske sprave za minobacače te se očekuje njihova isporuka u Austriju, nakon što se dobiju potrebne dozvole za izvoz.

- Došla je kontrola iz Beča, provjerila proizvode i zadovoljni su. Procedura je oko dozvole za izvoz nišanskih sprava koja će trajati 40-ak dana. Čekamo da nedležne instance daju saglasnost. Dok se to ne desi, radi se još 80 nišanskih sprava jer u ugovoru koji je potpisan sa autrijskom firmom stoji 130 komada nišanskih sprava. Važno je da se radi, a i plaće su isplaćene - navodi Bogilović.

Ugovor sa Austrijancima nije jedini. Bogilović otkriva kako su na pomolu veliki ugovori.

- Dolazili su predstavnici bugarske firme i ponudili su veliki ugovor. U fazi smo njegove realizacije pa ne bih u ovom trenutku sve do kraja otkrivao.

Ako se posao proširi, Bogilović ističe kako će Zrak imati problema sa kadrovima.

- Radi se o specifičnom zanatu, elektronika, optika, precizna mehanika, morat će se radna snaga podmlađivati. S tim u vezi dobili smo obećanje Nermina Nikšića, premijera Federacije BiH, i Vedrana Lakića, ministra energije, rudarstva i industrije, za zapošljavanje 20 pripravnika koji će ostati u firmi - dodaje Bogilović.

Firma Zrak u ovom trenutku duguje oko 41 milion KM. Na pitanje, ko će i kako dug vraćati, Bogilović ističe kako u ovakvim slučajevima postoji zakonom propisana procedura.

- Kako je otvoren stečaj, svi oni kojima je Zrak ostao dužan svoja potraživanja prijavljuju na sudu. U toku je ispitno ročište.

Od 163 prijavljena povjerioca, obrađeno je 75 prijava - kazao je Bogilović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.