open-navfaktor-logo
search
Uputili saopćenje
Problem s Halilagićem ili odjek razlaza u USK: DF upozorio SDA da je upitna skupštinska većina u TK
Kantonalni odbor Demokratske fronte Tuzlanskog kantona (DFTK) saopćio je danas da izražava svoje zaprepaštenje i sa rezignacijom odbija neodgovorne navode premijera Tuzlanskog kantona Irfana Halilagića o namjerama da se izvrši udar na vrlo osjetljivu populaciju trudnica i porodilja, putem izjave da "ne isključuje mogućnost redefinisanja mjera" kroz moguće ukidanje porodiljskih naknada.
05.12.2023. u 14:24
get url
text

- Ono što nama (TK) koji smo uveli ovu naknadu predstavlja dilemu jesu efekti u smislu pronatalitetne mjere. I to je ono što pratimo - rekao je prije dva dana Halilagić za Faktor.

On je dodao da će u aprilu biti navršeno dvije godine od početka primjene mjere, kada će biti napravljena i analiza učinka te procijenjeno da li je polučila rezultate, konkretno, da li je došlo do povećanja stope nataliteta.

- Ukoliko analiza bude negativna ili pokaže neznatan napredak po pitanju broja novorođenih, onda ne isključujemo mogućnost redefinisanja mjere i drugačijeg utroška tih sredstava koja su značajna (oko 35 miliona KM ukupno na godišnjem nivou) – pojasnio je Halilagić.

Iz DF-a TK danas su u saopćenju poručili građanima TK da je ova izjava premijera Halilagića data bez ikakvih konsultacija sa ostalim članovima Vlade TK iz reda Demokratske fronte te bez ikakvih konsultacija sa zastupnicima Demokratske fronte u Skupštini TK.

- Demokratska fronta neće dozvoliti bilo kome, uključujući premijera Halilagića i ministra finansija Suada Mustajbašića, da na bilo koji način dovedu u pitanje isplatu porodiljskih naknada. DFTK čvrsto i bezuvjetno stoji iza svojih predloženih mjera uključujući i porodiljske naknade - navode iz Demokratske fronte TK.

Podsjećamo, većinu u Skupštini TK čine Stranka demokratske akcije (SDA) sa 16 zastupnika i DF sa četiri. Prozvani premijer Halilagić, kao i ministar finansija Suad Mustajbašić su iz SDA.

Ministar Mustajbašić danas je za Faktor potvrdio da su porodiljske naknade u nacrtu budžeta TK za narednu godinu, koji bi se već za dva dana trebao naći pred Vladom TK.

- Nisu mi jasne poruke iz DF-a. Porodiljske naknade se redovno isplaćuju i planirane su i u narednom periodu kroz budžet za narednu godinu - rekao je Mustajbašić.

DF u svom današnjem saopćenju podsjeća javnost TK, kao i koalicione partnere da su porodiljske naknade bile jedan od prioritetnih zahtjeva ove stranke i jedan od razloga za ulazak u vlast na području TK.

VEZANI TEKST - Imaju li kantoni novca za porodiljske naknade od 1.000 KM, hoće li doći do izmjena?

- KO DFTK će pravovremeno informirati javnost o svojim budućim potezima kako u pogledu ovog pitanja, tako i u pogledu drugih otvorenih pitanja koja se u posljednje vrijeme nameću kao gotovo nepremostiva prepreka za funkcioniranje i daljnji opstanak aktuelne skupštinske većine - zaključeno je u saopćenju.

Jasno je da su porodiljske naknade u TK neupitne još najmanje godinu dana te da nije poduzet niti jedan korak na njihovom ukidanju, dapače. Ipak, treba znati da saopćenje DF-a TK dolazi u vrijeme kada puca koalicija SDA i DF-a u Unsko-sanskom kantonu. Naime, bez saglasnosti Centrale stranke, SDA USK će umjesto Narodnog evropskog saveza, DF-a i Stranke za BiH, u vlast kao partnere uvesti Socijaldemokratsku partiju (SDP), Narod i pravdu (NiP) i Pomak. Uzimajući u obzir veoma tanke argumente za sukob u TK, saopćenje DF-a logičnije je posmatrati kao tektonski poremećaj političkih odnosa s epicentrom u Unsko-sankom kantonu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.