open-navfaktor-logo
search
Izolovali i "britanski soj"
Prof. dr. Izetbegović: Dolaze bolesnici sa teškom slikom COVID-19, sve je više zaraženih i uposlenika KCUS-a
Klinički centar Univerziteta u Sarajevu testirao je tokom noći 214 uzoraka na koronavirus. U Kantonu Sarajevo je od toga pozitivno 78 uzoraka. 
26.02.2021. u 09:03
get url
text

U KCUS-u je 144 Covid-bolesnika sa razvijenom slikom bolesti, a 27 ih je sa izrazito teškom slikom bolesti u intenzivnim njegama. Tri osobe su preminule. 

Na lokalnitetu Podhrastovi je 90 bolesnika, a 17 u intenzivnoj njezi. Kad su u pitanju uposlenici KCUS-a, 33 su pozitivna na COVID-19, a 18 ih je u izolaciji. Ukupno 254 uposlenika su danas odsutna po osnovu bolovanja.

- S obzirom na činjenicu da u KCUS-u imamo i 301 uposlenika sa invalidnošću druge kategorije, to je ukupno 554 uposlenika koji ne mogu dežurati - kazala je jutros za Faktor prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a. 

Situacija s epidemijom COVID-19 je prilično ozbiljna, upozorava Izetbegović. 

- Pritisak na KCUS ozbiljno bolesnih raste, pa molim građane da budu strpljivi i disciplinovani da bismo mi mogli pružiti adekvatnu uslugu svima kojima je potrebna. Činjenica je da je porast zaraženih i bolesnih veći, vjerovatno će i rasti, ali je važno da ne bude naglog priliva prevelikog broja bolesnih.

Molim sve građane da pomognu da prođemo kroz ovaj treći val što je moguće bezbolnije, da propisno nose maske pokrivajući nos i usta, da često peru ruke, izbjegavaju svaku vrstu okupljanja, prozrače često prostorije u kojima borave. I zdravstveni radnici se razbolijevaju u većem broju, pa molim da nam pomognete u pokušaju da zaštitimo sistem od koga svi bolesnici ovise, i oni koji trebaju liječenje, a nisu Covid- bolesnici, i odrasli i djeca - rekla je Izetbegović.

Direktorica KCUS-a je jutros potvrdila da su uposlenici te zdravstvene ustanove izolovali novi soj virusa, takozvani "britanski soj". 

- Od 18 uzoraka naših bolesnika kod 15 je izolovan taj novi, mutirani soj - kazala je. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.