open-navfaktor-logo
search
Nakon današnje odluke
Profesorica Lamija Tanović o slučaju Sebije Izetbegović: Nije mi jasna argumentacija rukovodstva UNSA
Senata Univerziteta u Sarajevu (UNSA) danas je većinom glasova prof. dr. Sebiji Izetbegović oduzeo zvanje redovne profesorice.
29.03.2023. u 22:51
get url
text

Tim povodom oglasila se i univerzitetska profesorica Lamija Tanović.

- I pored mog dugog staža na univerzitetu i pregleda svih mogućih vijesti sa argumenatima na bazi kojih je Senat UNSA oduzeo zvanje redovne profesorice Sebiji Izetbegović, apsolutno mi nije jasna argumentacija koju iznosi rukovodstvo UNSA. Uvjet za svako nastavničko zvanje na univerzitetu je doktorat. Senat je ovaj čin napravio prije jasnog statusa doktorata kandidatkinje pozivajući se na poništavanje njenog magisterija jer je uobičajeno da se na doktorat ne može ići bez validnog magisterija - navodi Tanović te dodaje:

VEZANI TEKST - Sebija Izetbegović nakon odluke Senata UNSA: Radi se o brutalnom inkvizicijskom postupku, Škrijelj javno manifestira mržnju prema meni

Međutim, čini se da nepostojanje magisterija u ovom slučaju nije argument jer je tek danas rukovodstvo UNSA iznijelo mogućnost da je u vrijeme, kada je kandidatkinja radila doktorat, to bilo moguće i bez magisterija (sa uspješnom specijalizacijom). S druge strane, zašto se poništava samo zvanje redovne profesorice, a ne i ostala nastavnička zvanja, vanredna profesorica, docentica? Puno je ovdje nejasnoća i na rukovodstvu UNSA je da ove poteze argumentovano objasni – napisala je profesorica Tanović na svom facebook profilu.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.