open-navfaktor-logo
search
Pravni stručnjak
Promjene u pravosuđu: EU angažirao holandskog sudiju da savjetuje VSTV
Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini Johann Sattler poželio je dobrodošlicu Keesu van der Weideu, holandskom sudiji koji će ubuduće biti angažiran kao pravni ekspert koji će savjetovati Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH u vezi sa usklađivanjem sa standardima i praksama EU-a.
08.09.2020. u 14:29
get url
text
Keesu van der Weideu

Kees van der Weide je u izjavi za holandske medije prije preuzimanja dužnosti u BiH kazao da građanima BiH "želi život koji nije lošiji od života Holanđana".

Iskazao je nadu da će kao međunarodni pravni stručnjak doprinijeti jačanju nezavisnog pravosuđa, te je u tom kontekstu istaknuo da je uspostava i jačanje vladavine prava jedan od ključnih prioriteta koje je Evropska komisija postavila pred BiH.

- Podjela vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku za nas je sama po sebi razumljiva. Ali ta linija podjele difuzna je u mnogim drugim zemljama. Pravosuđe se teško može odvojiti od tamošnje političke napetosti – kazao je Van der Weide.

Ovom holandskom stručnjaku angažman u BiH nije prvi u regiji. Prethodno je godinu obnašao dužnost sudije na Kosovu, a sudija je već 27 godina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.