open-navfaktor-logo
search
Završena sjednica
Prošao i Dom naroda: Usvojen budžet Federacije BiH u iznosu od skoro 7,5 milijardi KM
Parlament Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je predlagaču, Federalnoj vladi, budžet FBiH za ovu godinu u iznosu od blizu 7,5 milijardi KM.
25.01.2024. u 18:35
get url
text

Prvo je saglasnost dao jučer Zastupnički dom na sjednici, a danas i Dom naroda na vanrednom zasjedanju. Podrška oba doma znači da budžet može stupiti na snagu po objavi.

Uporedo s budžetom, oba doma su većinom glasova odobrili i prateći akt, Zakon o izvršenju budžeta FBiH za 2024.

Također su dali saglasnost na finansijske ovogodišnje planove Zavoda za zdravstveno osiguranje i reosiguranje i Zavoda za zapošljavanje, kao i na procjene planova navedenog drugog federalnog zavoda za 2025. i 2026.

Federalni ministar finansija Toni Kraljević, podsjećajući da je ukupni ovogodišnji budžetski iznos 7.474.800.209 KM, navodi i da je ovo najveći budžet ikad u Federaciji, za pola milijarde KM veći u odnosu na prošlogodišnji.

- Prvi put su izdvojena sredstva za novorođenčad u Federaciji. To je novi transfer Federalnog ministarstva rada i socijalne politike u ukupnom iznosu od 16 miliona KM, koji se odnosi na jednokratnu novčanu pomoć za svako novorođeno dijete. Nadamo se da će u narednim godinama ova cifra imati trend rasta – rekao je novinarima jučer Kraljević.

U stavci predviđenoj za Federalni zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja, deset miliona KM namijenjeno je za pomoć parovima bez djece za postupke biomedicinski potpomognute oplodnje.

Po ministrovim riječima, predviđeno je više novca i za usklađivanje penzija u skladu sa zakonskim propisima.

- Naknade za boračke kategorije, po različitim osnovama su uvećane za 9,6 miliona KM, kao i za neratne invalide, civilne žrtve rata, za projekte namijenjene ovim kategorijama, tako da je za ove kategorije ukupni rast izdvajanja 57,7 miliona KM – istakao je Kraljević.

Kreditna linija putem Razvojne banke uvećana je za pet miliona KM za stambeno zbrinjavanje mladih te sad ukupno iznosi 20 miliona KM.

U oblasti poduzetništva, ministar napominje da su u parlamentarnoj proceduri dva zakona - o poduzetničkoj infrastrukturi i o poticaju razvoju male privrede. Te dvije stavke su značajno uvećane, za 18,4 miliona KM, čime će biti značajno povećana konkurentnost obrta u FBiH te malih i srednjih preduzeća.

- Kapitalni transferi prema općinama, gradovima i lokalnim zajednicama su uvećani za 50 miliona KM. To je ujedno i prilika da se za značajan dio infrastrukturnih projekata jedinica lokalne samouprave osiguraju i dodatni izvori finansiranja. Za izgradnju sportske infrastrukture planirali smo 18 miliona KM i sve jedinice lokalne samouprave imat će pojednako prava aplicirati za ta sredstva kada bude objavljen javni poziv – naveo je Kraljević.

Za Fond solidarnosti, kako je naveo ministar, planirano je 50 miliona KM. To je dosad najveći iznos za ovaj fond, uvećan u odnosu na prošlogodišnje izdvajanje za 16,5 miliona KM.

Transferi za podršku poljoprivredi su povećani za 11 miliona KM u odnosu na 2023.

Zatim ukupni transferi  Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije veći su za 13,2 miliona KM, kao i tekući transferi Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta za 18,4 miliona KM, obrazložio je Kraljević.

Današnji rad Doma naroda je završen, datum narednog zasjedanja će biti poznat naknadno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.