open-navfaktor-logo
search
Radnička prava
Prosvjetni radnici će možda i u generalni štrajk; Sivro: Kampirat ćemo pred Vladom KS i tražiti smjenu Uka
Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije Bosne i Hercegovine sa Kantonalnim odborom sindikata u KS organizirat će štrajk upozorenja 29, 30. i 31. januara u trajanju od dva sata. 
19.01.2024. u 11:36
get url
text
FOTO: ARHIV

VEZANI TEKST - Sivro: Propali pregovori Sindikata osnovnog obrazovanja i Vlade KS, ministrica...

Kako je rečeno na današnjoj press konferenciji u Sarajevu, prosvjetni radnici, između ostalog, traže i da najniža plaća bude uvećana za 10 posto od 01. januara 2024. godine, da se odmah prestane sa administrativnim reformama koje bespotrebno opterećuju rad vrtića, škola i radnika, a posebno onih koji su u neposrednom odgojno-obrazovnom radu sa djecom / učenicima, da se isplati pomoć po uredbi Vlade FBiH kao i da se prosvjetnim radnicima dodijeli status službenog lica, beneficirani radni staž i penzionisanje pod povoljnijim uvjetima.

Zahtijevaju i da se plaće radnika u vrtićima i osnovnim školama na području Kantona Sarajevo izjednače sa plaćama radnika koji rade u Institutu za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja.

- U 2024. godini plaća direktora Instituta, koji je osnovala ova vlast prije dvije-tri godine na način da su telefonom zapošljavani radnici, 2.922 marke, a da je plaća direktora osnovne škole u januaru 2.058 maraka, razlika je više od 800 maraka. Pomoćnici direktora u Institutu imaju januarsku plaću od 2.653 marke, dok će plaća pomoćnika u osnovnoj školi ili vrtiću biti 1.885 maraka, što je oko 800 maraka razlike - rekao je predsjednik Kantonalnim odbora sindikata sindikata Saudin Sivro.

Najavljena je i opcija generalnog štrajka.

- Zadužen sam da s našim pravnicima izvršim sve pripreme ukoliko štrajk upozorenja ne bude dovoljan za riješimo stvari. Nije nam problem ni kampiranje pred Vladom. Uputitili smo poziv ministrici obrazovanja i odgoja Naidi Hota-Muminović i premijeru Nihadu Uku da narednih sedam dana, 24 sata pregovaramo oko kolektivnog ugovora. Također, ukoliko prođu predloženi Pedagoški standardi, mi nemamo šta više raditi s njima. Tražit ćemo ostavku Uka, a samim tim i ministrice - poručio je Sivro.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.