open-navfaktor-logo
search
Preminula na UKC-u
Protestna šetnja u Tuzli: Želimo da se kazne odgovorni za smrt 15-godišnje Maide Džafić
U Tuzli je danas, na relaciji Trg slobode - Univerzitetski klinički centar (UKC) Tuzla, održana protestna šetnja u znak podrške porodici preminule 15-godišnjakinje Maide Džafić iz Gornje Orahovice kod Gračanice.
21.08.2020. u 16:22
get url
text
Miralem Džafić, otac preminule Maide, na čelu protestne šetnje
Miralem Džafić, otac preminule Maide, na čelu protestne šetnje

Djevojčica je na UKC-u Tuzla preminula 8. avgusta, a njeni roditelji tvrde da je došlo do greške ljekara. Navode da je tačnu dijagnozu leptospiroze, na Infektivnoj klinici UKC-a Tuzla, dobila tri dana nakon smrti, a prije toga je mjesec dana ležala na tri klinike.

- Želimo da se kazne odgovorne osobe koje su dovele do ove tragedije. Formirana je komisija ljekara na UKC-u, od koje očekujemo da se očituje što prije, a potom i što efikasniji rad Tužilaštva TK - kaže otac preminule Maide, Miralem Džafić.

On kaže da je UKC već zakasnio s formiranjem komisije, kao što su zakasnili s dijagnozom.

- Doktori sa nefrologije su uspostavili dijagnozu leptospiroze da bi na Infektivnoj klinici doveli do tragedije. Smatram da su glavni krivci na Infektivnoj klinici. Poslije 17 dana ležanja na nefrologiji doktori, iako to nije njihova uža specijalnost, uspostavili su dijagnozu leptospiroze. Kada je prabačena na Infektivnu kliniku, bio sam na vezi s kćerkom i čuo sam razgovor načelnika klinike i doktorice Melihe Zahirović kako je nalaz na leptospirozu, nekada bude lažno pozitivan. Čekali su sedmicu dana da ponovo urade isti nalaz, bio je gotov 11. avgusta, a djevojčica je već preminula - priča Miralem Džafić.

Na današnjim protestima u Tuzli bilo je prisutno 100-ak osoba, a da nije mjera zbog koronavirusa, kako su rekli organizatori, bilo bi ih puno više.

- Nećemo stati ne samo zbog moje Maide, jer nije ovo jedini ovakav slučaj. Bojim se da se nešto ovako ponovi nekome drugom. Previše je politike i javašluka u zdravstvu i doktora koji ne poštuju Hipokratovu zakletvu - kaže Miralem Džafić.

Glasnogovornik Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona potvrdio je da je otac preminule petnaestogodišnje djevojčice iz Gračanice je Tužilaštvu TK 11. avgusta 2020. godine podnio krivičnu prijavu protiv ljekara sa Infektivne klinike UKC-a Tuzla uz koju je priložio medicinsku dokumentaciju.

- Na osnovu prijave je formiran predmet i, po nalogu postupajućeg tužioca, prvo je bilo potrebno da pripadnici Policijske uprave Gračanica uzmu detaljnije izjave od članova porodice i da zapisnike sa izjavama dostave Tužilaštvu. U međuvremenu je po nalogu i pod nadzorom glavnog kantonalnog tužioca, formiran istražni tim s istražiteljima MUP-a TK, koji će u narednom periodu poduzimati sve potrebne istražne radnje, uključujući uzimanje izjava od svih aktera koji su bili uključeni u liječenje djevojčice ili koji imaju saznanja o tome, izuzimanje potrebne medicinske dokumentacije i druge radnje, što će usmjeriti daljnji tok ove istrage u cilju utvrđivanja svih okolnosti vezanih za smrt djevojčice - kaže Admir Arnautović, glasnogovornik kantonalnog tužilaštva TK.

Dodaje da su istragom obuhvaćeni doktorica s Infektivne klinike koja je liječila djevojčicu te načelnik te klinike.

{$galerijaFotografija}

pravda-za-maidu-tuzla (1).JPG
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.