open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Protiv Radeta Macure podignuta optužnica zbog ubistva Kozarčana u mjestu Turjak kod Bosanske Gradiške
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Radeta Macure, rođenog 1963. godine u mjestu Bistrica kod Bosanske Gradiške, državljanina Bosne i Hercegovine.
22.06.2021. u 15:51
get url
text

On se optužnicom tereti za zločin počinjen u ljeto 1992. godine u mjestu Turjak kod Bosanske Gradiške.
 
Tereti se da je u junu 1992. godine, u svojstvu zapovjednika VRS-a (zapovjednik 1. čete 2. bataljona 1. Lake  gradiške brigade) postupao protivno odredbama Ženevskih kovencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.
 
U optužnici se navodi da je optuženi, kao zapovjednik snaga VRS-a, zajedno sa njemu podređenim vojnicima, 23.6.1992. godine vršio vojnu akciju pretresa terena, gdje se na navedenoj lokaciji nalazila skupina civila bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Kozarac u općini Prijedor, koja se bježeći pred ratnim sukobima, pokušavala prebaciti do granice sa Hrvatskom na rijeci Savi. 

Nakon što su se civili, među kojima su bile i tri žene, predali, vojnici kojima je zapovijedao optuženi, vršili su nečovječno postupanje i zlostavljanje zarobljenih civila, nakon čega su pucanjem iz vatrenog oružja, ubili navedene civile, čija su tijela 2003. godine, pronađena, ekshumirana i identificirana - saopćilo je Tužilaštvo BiH.
 
Optuženi Macura tereti se da je za vrijeme provođenja navedene vojne akcije njom neposredno zapovijedao i bio fizički prisutan na mjestu događaja, u akciji direktno sudjelovao  sa njemu podređenim vojnicima, te propustio poduzeti nužne i razumne mjere da učinitelji tog zločina budu procesuirani i kažnjeni, čime je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stavak 1. tačka c) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.
 
Tužilaštvo će navode optužnice dokazivati pozivanjem 41 svjedoka, kao i vještaka vojne struke, uz prilaganje i izvođenje 125 materijalnih dokaza.
 
Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.