open-navfaktor-logo
search
Do 8. jula
Provjerite da li se nalazite na biračkom spisku za glasanje na predstojećim izborima
AUTOR: Faktor
11.06.2024. u 10:15
get url
text
Ilustracija
Ilustracija
Privremeni izvod iz Centralnog biračkog spiska za Lokalne izbore 2024. godine na uvid javnosti izložit će se u periodu od 08. juna do 08. jula, saopćeno je iz Centralne izborne komisije (CIK).
Dodaju kako je privremeni izvod iz Centralnog biračkog spiska izrađen je sa stanjem na dan raspisivanja izbora, odnosno 08. maja, po osnovnim izbornim jedinicama i biračkim mjestima sa prethodnih izbora. Izvod ne sadrži podatke o jedinstvenom matičnom broju i adresi birača.
- Izborne komisije dužne su izložiti privremene izvode iz Centralnog biračkog biračkog spiska u propisanom roku u centru za birački spisak, mjesnim zajednicama i drugim pogodnim mjestima utvrđenim planom izlaganja, kako bi birači mogli imati pristup istim i mogli provjeriti i izvršiti ispravku ili dopunu svojih podataka kod nadležnog organa te se opredijeliti za biračku opciju za raseljene osobe unutar BiH (općina, odnosno mjesto glasanja i način glasanja, lično ili u odsustvu).
Centralna izborna komisija BiH poziva sve državljane BiH s biračkim pravom da izvrše uvid u privremene izvode, te da ukoliko utvrde potrebu za ispravkom i dopunom svojih podataka odmah kontaktiraju nadležni matični ured i centar za birački spisak kako bi se izvršile potrebne ispravke ili dopune - saopćili su.
Također, pozivaju sve one koji imaju informaciju da se na izvodima nalaze imena osoba koja su umrla da o tome odmah obavijeste nadležni matični ured i centar za birački spisak kako bi se pokrenule procedure upisa tih osoba u matičnu knjigu umrlih i kako bi se izvršilo brisanje podataka tih osoba sa biračkih spiskova koji će se koristiti za potrebe provedbe Lokalnih izbora 2024. godine.
Svoje biračko pravo državljani BiH mogu provjeriti i na web stranici Centralne izborne komisije BiH pod linkom "Da  li ste registrirani" kojem možete pristupiti ovdje.
- Izlaganje privremenih izvoda iz Centralnog biračkog spiska na uvid javnosti izuzetno je značajno u segmentu tačnosti, ažurnosti i ukupnog integriteta Centralnog biračkog spiska - zaključuju iz CIK-a.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.