open-navfaktor-logo
search
Sve prošlo bez većih problema
Prva grupa hadžija iz BiH obavila umru, danas klanjaju prvu džumu u Meki
AUTOR: Anadolija
07.06.2024. u 09:29
get url
text
FOTO: Mina
Hadžinice i hadžije iz Bosne i Hercegovine koje su jučer u poslijepodnevnim satima doputovale iz Sarajeva u Meku, rano jutros obavile su umru.
Agencija MINA objavila je da je zbog gužvi, za obavljanje ovog obreda trebalo više vremena i truda, ali, kako su potvrdili vodiči i ljekari bosanskohercegovačkih hadžija, sve je prošlo bez značajnijih problema.
- Kao i inače, sinoć su nas domaćini u hotelu Meridien Towers dočekali uz ilahije i hedije, smjestili smo se te nekad prije ponoći uputili u Haremi-šerif da obavimo umru - izjavio je glavni vodič Ureda za hadž i umru Islamske zajednice u BiH Izet-ef. Čamdžić, koji je jučer doputovao s prvom grupom hadžija.
On je još jednom naglasio potrebu da hadžinice i hadžije slušaju svoje vodiče, čime će se olakšati realizacija svih aktivnosti i osigurati da svi obredi budu obavljeni ispravno.
- Zbog velikog broja hadžija iz cijelog svijeta, u organizacijskom smislu, svaki hadž prate određene poteškoće i uvijek ima stvari koje se dogode neplanski, ali, i to je hadž. Hadž je puno truda, sabura, zalaganja, strpljenja. A Bog je veliki i On u ovim danima posebno nagrađuje - kazao je Čamdžić.
U narednim danima očekuje se da pristignu i ostale hadžije iz BiH.
- Večeras očekujemo naše hadžije iz Bosanske krajine, koji su na ovaj put već krenuli od svojih kuća iz Bihaća, Cazina, Bužima i drugih lijepih krajiških mjesta. Dočekat ćemo ih ovdje u hotelu, a onda će i oni, kao i mi sinoć krenuti put Harema da obave umru - kazao je efendija Čamdžić.
Hadžije koje trenutno borave u Meki danas će prisustvovati i prvoj džumi u Haremi-šerifu, nakon čega će se do obreda hadža posvetiti individualnim ibadetima.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.