open-navfaktor-logo
search
Prepušteni sebi
Rad s Covid-pacijentima: Neki zdravstveni radnici nisu očima vidjeli stimulaciju, negdje je ona redovna
Zdravstveni radnici u Bosni i Hercegovini koji rade s Covid-pacijentima i u Covid-odjelima dijele isti posao, ali ne i istu naknadu za ovaj svoj angažman. Dio njih je dobio jednom ili više puta neku vrstu stimulacije, nagrade ili dodatne naknade za rad sa oboljelim od koronavirusa, ali veliki broj nije dobio ništa.
28.12.2021. u 21:12
get url
text

Prema odgovorima koji su u Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine stigli iz Brčko Distrikta i nekoliko kantona u Federaciji BiH, vidljivo je da je pomoć iz budžeta uglavnom izostala.

Isplata stimualcija ovisila je uglavnom od finansijske mogućnosti same bolnice ili doma zdravlja. Ko je imao dovoljno novca, nagradio je svoje zaposlene u Covid-odjelima i ambulantama, ko nije, ostao je bez dodatka.

Ivica Anić, predsjednik Sindikata Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, istakao je da je rad s Covid-pacijentima iscrpljujući, i fizički i psihički, te da je rad s tim pacijentima i onim u intenzivnoj jedan od najtežih.

VEZANI TEKST - Zdravstveni radnici iz Konjica dobit će plaće

- Posebno je bilo teško u početku. Zamislite po dva-tri puta se tuširati, nositi ono odijelo posebno ljeti, brinuti se hoćete li svojima kući prenijeti. Rizik je, a i sada ima straha jer uvijek čujete da ima neki novi soj. Opet je drugačije kada imate tu neku novčanu stimulaciju – kazao je Anić.

Istakao je da Sveučilišna klinička bolnica Mostar isplaćuje stimulaciju u iznosu od deset do 20 posto na plaću, što je bio zahtjev sindikata. Međutim, to nije slučaj u cijelom kantonu.

- U budžetu Hercegovačko-neretvanskg kantona na pozicijama Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite nisu osigurana sredstva za te namjene, a zdravstvene ustanove su u skladu sa svojim mogućnostima izdvajale određena sredstva u svrhu stimuliranja zdravstvenih radnika na Covid-odjelima – odgovor je iz Vlade HNK.

Zdravstvenim radnicima koji rade sa oboljelim od COVID-19 u Brčko Distriktu nisu isplaćivane nagrade ni stimulacije. Dato im je jedino ono što im redovno po zakonu pripada, a to je plaćena naknada za dežurstva, pripravnost i prekovremeni rad.

Zdravstveni centar Brčko planirao je za ovu godinu stimulacije u iznosu od ukupno 100.000 KM, ali ona nije isplaćena jer, kako su istakli, nisu donesena pravila po kojima bi stimulcija bila isplaćena.

Stanje u Zeničko-dobojskom kantonu je šaroliko. U Domu zdravlja Breza, tako, navode da "iz svojih skromnih sredstava" isplaćuju stimulaciju, ali samo za članove Koordinacionog tijela za borbu protiv pandemije i za članove tima za vakcinaciju. Ostali će, dodaju, dobiti nagradu kada ovaj dom zdravlja dobije novac od Vlade FBiH, Vlade ZDK i Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK.

VEZANI TEKST - Pripreme za štrajk zdravstvenih radnika: Mogući i protesti ispred sjedišta Vlade TK

Bez nagrada su i u Općoj bolnici Tešanj, te domovima zdravlja Maglaj, Olovo, Visoko, "Prim. Dr. Mijo Grgić" Usora, Zavidovići, Domu zdravlja Zenica iz kojeg su istakli da su morali zaposliti dodatne radnike za Covid-ambulante...

Stimualciju za rad s oboljelim od COVID-19 od ukupno 21.824 KM isplatio je tek Dom zdravlja Vareš, Kantonalna bolnica Zenica, Poliklinika sa dnevnom bolnicom Doboj-Jug, a Dom zdravlja Kakanj navodi da nisu imali posebnog nagrađivanja, ali da su najdirektnije angažirane nagradili stimulacijom od deset do 30 posto osnovne plaće.

Nagrade su, tvrde, isplatili u Srednjobosanskom kantonu, te u Posavskom, koji je najmanji u FBiH.

Šaroliko je i u Bosansko-podrinjskom kantonu gdje su naknade na ime uvjeta u pandemiji isplaćivane više puta zaposlenim u Kantonalnoj bolnici Goražde i Domu zdravlja "Dr. Isak Samokovlija", a jednom i u Domu zdravlja Prača.

S druge strane, Dom zdravlja Foča-Ustikolina nije isplatila nikakvu stimulaciju, osim tokom trećeg vala kada je jednom timu povećana naknada za uvjete rada s infektivnim bolesnicima, testiranjem i kućnim liječenjem.

Iz ovog doma zdravlja su istakli da nisu bili u finansijskoj mogućnosti isplatiti stimulaciju i da su svoje zaposlene morali uskratiti i za regres jer su imali puno izdataka za, između ostalog, nabavku lijekova, dezinfekcijskih sredstava, kisika, goriva za prijevoz pacijenata, nabavku sanitetskog materijala koji je, kako su istakli, poskupio i za 300 posto.

Ostali kantoni i bh. entitet Republika Srpska nisu dostavili odgovore na zastupničko pitanje o dodatnim naknadama upućeno prije više od dva mjeseca iako je rok za ovo mjesec dana. 

Poznato je tek da je Vlada Kantona Sarajevo sredinom godine donijela zaključak o isplati jednokratne stimulacije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.