open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Radmanović preuzeo predsjedavanje Zastupničkim domom, znači li to kraj zasjedanja?
Nebojša Radmanović iz SNSD-a preuzeo je od danas predsjedavanje Zastupničkim domom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.
06.04.2022. u 14:22
get url
text

Sada se postavlja pitanje da li će za vrijeme Radmanovićevog osmomjesečnog predsjedavanja, dakle do kraja mandata, i biti sjednica doma s obzirom na dosadašnje ponašanje parlamentaraca iz stranaka koje dolaze iz RS-a i njihov način rada kojim se blokira donošenje odluka kroz glasanje protiv ili jednostavno nepojavljivanje. I ako ih bude, da li će biti išta usvajano.

VEZANI TEKST - Propala hitna sjednica Zastupničkog doma, nedostajao jedan zastupnik za kvorum

- Što se tiče predsjedavanja Zastupničkim domom Parlamentarne skupštine BiH, pa valjda je do sada svima jasno da je strateški politički cilj SNSD-a da obesmisle rad državnih institucija i da ih dovedu u stanje nefunkcionalnosti – prokomentirao je Dženan Đonlagić, predsjedavajući Kluba zastupnika DF-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Radmanović je predsjedavanje preuzeo od Denisa Zvizdića (NiP), koji je za 31. mart bio sazvao hitnu sjednicu, ali nije bilo kvoruma za rad jer su je bojkotovali zastupnici stranaka iz RS-a i HDZ-a BiH.

Tada se, dok je Zastupničkim domom "rukovodio" Zvizdić, govorilo o 12. aprilu kao mogućem datumu redovne sjednice.

Snježana Novaković-Bursać, predsjedavajuća Kluba zastupnika SNSD-a, rekla je da nema informacije o idućoj sjednici, te da je kolegij Zastupničkog doma pregovarao o nekoliko datuma prije Uskrsa i Vaskrsa.

Ipak, ona tvrdi da će Radmanović sazivati sjednice ako bude zahtjeva.

Branislav Borenović, zastupnik PDP-a, kazao je da će se vidjeti šta znači to što je Radmanović sada predsjedavajući.

- U prethodnim sedmicama pokazalo se da je rasulo u kolegiju. Ne funkcioniše kako je definisano. Kolegij je izabrala većina koju čine SDA, HDZBiH i SNSD, i oni snose najveću odgovornost za stanje u zemlji – dodao je Borenović.

VEZANI TEKST - Iz SNSD-a potvrdili da je sve na čekanju zahvaljujući njima, za njih problemi BHRT-a nisu za PSBiH

Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA, istakao je da očekuje da Radmanović ispoštuje zakonom predviđenu obavezu, ali i da ima lijeka i za slučaj da odbije sazivati sjednice.

- Ako bude slušao svog partijskog šefa i opstruirao, ima prvi zamjenik pa ima drugi zamjenik. Očekujem ipak da će poštovati poslovnik. Trebala bi 12. aprila biti redovna sjednica. Zahtjevi postoje jer ima tačaka koje nismo završili. Ima najmanje 50 njih koje nismo okončali u drugom čitanju. Zato smo i tražili vanrednu sjednicu, prošle sedmice je bio pokušaj – rekao je Mahmedović.

Upravo je nakon te propale sjednice Novaković-Bursać potvrdila da sve te tačke koje su ostale za glasanje u konačnom, drugom, čitanju nisu išle na usaglašavanje u kolegiju, a razlog je upravo to što je Radmanović bojkotovao i nije učestvovao u radu kolegija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.