open-navfaktor-logo
search
Traže povišicu
Radnici komunalne privrede izlaze na proteste 29. februara ispred Vlade KS
Samostalni sindikat radnika komunalne privrede u Federeaciji Bosne i Hercegovine Kantonalni odbor Sarajevo najavio je održavanje protesta 29. februara ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo zbog odbijanja povećanja plata komunalih radnika za 100 KM.
26.02.2024. u 14:01
get url
text

Na konferenciji za medije danas u Sarajevu predsjednik Kantonalnog odbora sindikata Rasim Ljucević izjavio je da je krajnje nekorektno da Vlada komunalnim radnicima nudi povećanje plata od 50 KM dok ministrima plate povećavaju za 500 KM.

Istakao je da neće odustati od svojih zahtjeva jer plate velike većine komunalnih radnika iznose do 900 KM što je ispod svakog minimuma, posebno imajući u vidu da mnoga od njihovih domaćinstava raspolažu sa samo jednom platom.

Ljucević je naveo da poseban problem predstavlja što se na konkurse za zapošljavanje u komunalnim preduzećima često ne javi niko a prosječna starost radnika prelazi 50 godina, što prijeti da dovede do umanjenja pružanja komunalnih usluga u narednom periodu.

Najavio je da će daljnji koraci Sindikata uključivati pokretanje tužbi, podnošenje inspekcijskih prijava prema firmama koje su prekršile zakonske obaveze, organizovanje štrajka upozorenja i generalnog štrajka na nivou svih komunalnih preduzeća u KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.