open-navfaktor-logo
search
Vlada ima rok od 30 dana
Radnici u zdravstvu KS traže izmjenu Kolektivnog ugovora: Plaća medicinske sestre trebala bi biti veća za 200 KM
Sindikat radnika u zdravstvu KS, koji okuplja oko tri i po hiljade uposlenih u zdravstvu, od higijeničarke do subspecijaliste, traže povećanje neto satnice sa 3,07 na 3,45 KM...
AUTOR: A. S.
23.04.2024. u 21:45
get url
text
Detalj sa ranijih protesta radnika u zdravstvu ispred zgrade Vlade KS
Detalj sa ranijih protesta radnika u zdravstvu ispred zgrade Vlade KS
Radnici u zdravstvu Kantona Sarajevo traže izmjenu i dopunu postojećeg Kolektivnog ugovora, a jučer su sa svojim zahtjevima upoznali i premijera KS Nihada Uka te ministra zdravstva dr. Enisa Hasanovića.
Konkretno, Sindikat radnika u zdravstvu KS, koji okuplja oko tri i po hiljade uposlenih u zdravstvu, od higijeničarke do subspecijaliste, traže povećanje neto satnice sa 3,07 na 3,45 KM, linearno povećanje koeficijenta složenosti poslova svih grupa za 0,20, povećanje svih dodataka na plaću za četiri posto, s tim da se za noćni rad predlaže sa najmanje 50 na najmanje 75 posto neto satnice, a za rad u dane sedmičnog odmora, odnosno subotom i nedjeljom, sa najmanje 15 na najmanje 30 posto neto satnice.
Radnici u zdravstvu traže i izmjene sedmičnog fonda radnih sati sa 37,5 na 40 sati sedmično te povećanje plaće prema uvjetima rada od 20 posto medicinskim tehničarima hitne medicinske pomoći koji obavljaju dodatne poslove vozača sanitetskog vozila i/ili kardiomobila.
- Rekao bih da su ovo ugrubo naši zahtjevi, a u pregovorima sa pregovaračkim timom Vlade KS detaljno će biti otvoren svaki član Kolektivnog ugovora - kaže Senad Sadiković, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS.
FOTO: FAKTOR
Na potezu je Vlada, koja, prema riječima Sadikovića, po zakonu ima rok od 30 dana da odgovori Sindikatu.
- Sada je sve do Vlade, da li će odgovoriti pozitivno i formirati pregovarački tim, ili ćemo mi u našu borbu ići drugim putem. U ovom drugom slučaju Sindikat se mora pridržavati rokova, koje ćemo mi, ako kojim slučajem dođe do toga, sigurno ispoštovati, i svoja prava tražiti na zakonom propisane načine, među kojima su i protesti i generalni štrajk. Nadam se da do toga neće doći jer ono što smo mogli osjetiti na sastanku je da sa strane Vlade postoji volja da se krene u pregovore - istakao je Sadiković.
FOTO: FAKTOR
Opravdanje za ono što traže radnici u zdravstvu vide u svakodnevnom rastu cijena troškova života, ali i konstantnom odlasku medicinskog kadra, zbog povoljnijih uvjeta koja im se nude u privatni sektoru i državama Evropske unije.
- Cilj nam je da ovim izmjenama, primjera radi, plaća medicinske sestre bude povećana za 200 KM, a higijeničarke 100 maraka. Imamo jake argumente, od potpisa Kolektivnog ugovora u aprilu 2022. godine traje problem, jer su sva tri kolektivna ugovora bila različita - naglasio je Sadiković.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.