open-navfaktor-logo
search
Najavili i generalni štrajk
Radnici u zdravstvu KS: Vranić pristao na satnicu 3,20 KM, Vlada odbila, protesti 5. septembra
Na poziv Harisa Vranića, ministra zdravstva Kantona Sarajevo, jutros su predstavnici tri sindikata u zdravstvu (Sindikat doktora medicine i stomatologije KS, Sindikat medicinskih sestara i tehničara KS i Sindikat radnika u zdravstvu KS) održali sastanak s resornim ministrom, potvrdio je to za Faktor Senad Sadiković, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS.
31.08.2023. u 14:19
get url
text

Kazao je kako je Vranić sa predstavnicima sindikata dogovorio povećanje satnice uposlenima u zdravstvu sa sadašnjih 2,76, na 3,20 KM, što bi se počelo primjenjivati već od sutra - 1. septembra 2023. do 31. decembra 2024. godine.

- Čak smo pristali da, ukoliko naredne godine budu slabi prihodi Zavodu zdravstvenog osiguranja (ZZO)KS, da ćemo razgovarati o smanjenju satnice. Sačinjen je zaključak kojeg je ministar Vranić odnio poslije na sjednicu Vlade koja je održana u 10 sati. Međutim, dobili smo odgovor da je Vlada KS jednoglasno odbila prijedlog Ministarstva zdravstva i sindikata - navodi Sadiković.

 VEZANI TEKST - Radnici u zdravstvu izlaze na proteste: Ministar Vranić je pokazao da ne može ništa korisno uraditi

Dodaje kako su sindikati dobili informaciju "da su sve tri stranke u vlasti u KS (NiP, SDP i NS), odbile prijedlog uz obrazloženje da "dok važe kolektivni ugovori, a to je 1. april 2024, neće ići u izmjene i dopune ugovora".

- Više nego čudno je obrazloženje Vlade KS, ako znamo da je ona formirala pregovarački tim, čiji su predstavnici, zajedno sa predstavnikom iz ZZOKS, u prethodnim mjesecima pregovarali sa sindikatima. Dakle, bili su u pregovorima, a današnji im je stav da ne podržavaju izmjene i dopune kolektivnih ugovora dok važe. To znači da Vlada KS sama sebe demantuje - govori Sadiković.

Nakon još jednog, kako je kazao, neuspjelog sastanka, radnici u zdravstvu u KS, njih više od 8.000, u utorak - 5. septembra, u periodu od 13.30 do 15 sati, izaći će na proteste ispred zgrade Vlade KS.

- Najavljujemo i generalni štrajk odmah nakon potpisivanja sporazuma o radu za vrijeme štrajka sa našim menadžmentima. Velika većina tih sporazuma je pri kraju, a to znači da ćemo uskoro najaviti i tačan datum stupanja u generalni štrajk - zaključio je Sadiković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.