open-navfaktor-logo
search
Vratili se za mašine
Radnici Zraka čekaju potez Vlade FBiH, stečajni upravnik tvrdi da kajmak posla s Austrijancima ide nekome s vrha
Radnici preduzeća Zrak jutros su za mašinama. Vratili su se redovnim radnim obavezama nakon što je nekoliko njih cijelu prethodnu noć stražarilo ispred firme, kazao nam je Emir Kominlija, predsjednik Sindikata.
30.05.2023. u 22:29
get url
text

- Vratili smo se na posao kako ne bismo kasnili sa isporukom proizvoda za firmu iz Austrije. Nećemo dozvoliti da za to radnici budu krivi i da Vlada Federacije BiH zbog toga plaća kaznu. Što se tiče stečajnog upravnika, nije ni jučer, a ni jutros dolazio, i ako dođe nećemo mu dati da uđe sve dok se situacija ne riješi - kaže Kominlija.

Žalba ne odlaže rješenje

Čekat će, dodaje, četvrtak i sjednicu Vlade Federacije BiH.

- Vidjet ćemo da li će nas staviti na dnevni red. Ako se desi, to će biti prvi put u historiji da firma Zrak bude na dnevnom redu sjednice Vlade. U slučaju da se ništa ne desi, ne isključujemo proteste i to većih razmjera sa kompletnom namjenskom industrijom. Trenutno se oko toga dogovaramo sa Sindikatom metalaca FBiH - naveo je Kominlija.

Radnici preduzeća Zrak jučer ujutro blokirali su ulaz u firmu i poručili stečajnom upravniku da neće dopustiti da uđe i podijeli otkaze.

- Pozivamo Vladu Federacije BiH i resorno ministarstvo da što hitnije reaguje i zaustavi stečaj firme - naveli su jučer iz Sindikata radnika ovog preduzeća.

VEZANI TEKST - Radnici Zraka razočarani: Država Aluminiju pokrije 140 miliona KM dugova, nama ne može ni 20, a imamo posla

Općinski sud u Sarajevu nedavno je donio prvostepenu Odluku o stečajnom postupku u ovom preduzeću, ali su radnici na Kantonalnom sudu uložili žalbu.

Direktor Zraka Edin Čano jučer nam je kazao "kako stečajni upravnik ne bi smio otpuštati radnike do okončanja žalbenog postupka".

- Naravno da ne bi, ali neka je žurba očigledno. Stečajni upravnik je požurio, danas je rekao da mora u roku od 60 dana otpustiti sve radnike. To nigdje ne piše u rješenju - rekao je Čano nakon sastanka sa Vedranom Lakićem, federalnim ministarom energije, rudarstva i industrije.

No Mesud Bogilović, koji je od 23. maja i zvanično stečajni upravnik, kaže "kako po Zakonu o stečaju Federacije BiH, uložena žalba ne odlaže rješenje".

- Posljedice otvaranja stečajnog postupka nastupaju sa danom otvaranja stečajnog postupka, a ne sa danom pravosnažnosti. To što je uložena žalba, to nema nikakvog utjecaja na provođenje stečajnog postupka - ističe Bogilović.

Kaže kako je, kao privremeni stečajni upravnik, nakon provjere dokumentacije i roka od mjesec dana, zaključio da postoje uvjeti za otvaranje stečajnog postupka.

- Uvjeti za otvaranje stečajnog postupka je platežna nesposobnost stečajnog dužnika. Stečajni dužnik je platežno nesposoban kada u roku od 30 dana ne uspije izmiriti dospjele obaveze, a one su, kako sam našao pregledom dokumentacije, iznosile oko 16-17 miliona KM, ali se brojka u međuvremenu uvećala za kamate. U izvještaju je navedeno da je Zrak dužan prema Poreskoj upravi, Upravi za indirektno oporezivanje, 30.000 KM Elektroprivredi, Vodovodu, dobavljačima... - navodi Bogilović.

Kako je međuvremenu sklopljen ugovor sa firmom iz Austrije, Bogilović dodaje da je njegov prijedlog bio da se nastavi poslovanje uz plan reorganizacije.

- Predložio sam nastavak proizvodnje uz kvalitetnu analizu kadrova, opreme i svega ostalog što je neophodno. Dakle, Zrak više nije dioničko društvo, on je u stečaju i ja radnicima moram dati otkaz, a onda zaposliti one koji trebaju preduzeću. Moram planirati da onima koji se vrate na posao - isplatim plaću. Ono što sam obećao jeste da ćemo ići sa minimalcem za prvi mjesec, ali ako se napravi proizvodnja, razvije posao, ići ćemo naprijed.

70 posto posla ide kooperantima

Navodi "kako Zrak ima vrlo sumnjive kadrovske kvalitete".

- Projekat koji su dobili sa firmom iz Austrije, 60-70 posto ide kooperantima. Znači kajmak neko s vrha skida, a ono što dođe u Zrak - samo se montira. Hoću da kažem da Zrak vrlo malo radi tih poslova. Logično pitanje koje se nakon toga nameće jeste - hoće li preduzeće moći opstati ako i sutra nastavi tako raditi, odnosno ako i dalje termičku obradu, zaštitu, zupčanike sa pet osa... šalje nekom drugom da uradi? Oni 60 posto posla, kojeg je nekada Zrak radio (galvanizacija, termička obrada...), sada nose u Sanski Most, Teslić, firmama kao što je Igman. Niti imaju uvjeta, kadra, mašina, niti opreme da to rade - naglašava Bogilović.

Dodaje kako je planirao da na školski način napravi ozdravljenje firme, angažirajući stručnjake sa nadležnih instituta i profesore sa Mašinskog i Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

- Međutim, radnici mi ne daju da uđem u firmu i neću se ni pojavljivati. Konsultovat ću se sa stečajnim upravnicima koji su imali slična iskustva, šta se u ovakvim situacijama može uraditi - kazao je Bogilović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.