open-navfaktor-logo
search
O izboru sudije
Raguž: Vukoja ne bi bio poziciji na kojoj jeste da nije blizak strukturama HDZ-a
AUTOR: Am. S.
28.05.2024. u 18:52
get url
text
Slaven Raguž
Slaven Raguž
FOTO: Damir Hodžić
Imaju dva segmenta cijele tematike oko izbora sudije u Ustavni sud Bosne i Hercegovine, navodi zastupnik u Zastupničkom domu FBiH Slaven Raguž (HRS).
- Taj proceduralni segment, ako živimo u demokratskom društvu, onda demokratija po definiciji nalaže izbor između više kandidata i činjenica da smo dovedeni na svršen čin je nepoštovanje nas zastupnika - započeo je on.
Dodaje kako to ipak ne iznenađuje od aktuelne Vlade FBiH.
- Zato što smo mi budžet FBiH dobili nekoliko sati prije sjednice. Tako da to nije prvi slučaj da se ne poštujemo mi zastupnici i procedure - ističe. 
Upitan je zašto onda vladajuća većina računa na njegov glas za imenovanje Marina Vukoje za sudiju u Ustavnom sudu BiH.
- Ja to ne znam. Dovoljno je 50 ruku. Ja sam od početka govorio da ću odlučiti u trenutku diskusije. Ono što meni smeta jesu ti ultimatumi koje dobijam. To je da ako ću biti patriota da ću glasati protiv, ako ću biti neprijatelj BiH da ću biti za. Meni to smeta.
Ako ćemo govoriti o političkoj pozadini gospodina Vukoje koja je očigledna, možemo mi govoriti da nije član HDZ-a, ali budimo sigurni da on ne bi bio poziciji na kojoj jeste da nije blizak strukturama HDZ-a.
Ne vidim razlog zašto nas nisu dočekala pet ili tri imena, pa onda ide razgovor. Ne vidim razloga zašto, ako postoji povjerenje kao što oni tvrde da postoji. To je jedno mudro rješenje gdje bi mi sve ove proceduralne priče stavili u drugi plan. Međutim, kao i sve u BiH, sve poprima neku političku dimenziju gdje se stvaraju a priori prijatelji i neprijatelji zemlje - govori Raguž.
Potom je upitao ko definira prijatelje i neprijatelje države.
- Ja imam problem s stranka s hrvatskim presdznakom. S takvim diskursom se mene stavlja s njima u isti tor. Taj diskurs političkog Sarajeva nas tjera da se zbijemo skupa - govori on.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.