open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Delić držao predavanje zastupnicima, nije za isplatu po 100 i 200 KM pomoći penzionerima: Znate li koliko je to novca
Niko nam nije ostavio 80 miliona KM. Je li to govorite na osnovu statusa bivšeg premijera koji je pisao iz zatvora, pitao je Adnan Delić
AUTOR: E.D.-Š.
28.05.2024. u 16:27
get url
text
Adnan Delić
Adnan Delić
Na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH usvojene su izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koje se tiču invalidskih i porodičnih penzija.
Ko ima invalidsku penziju ne može raditi 
- Riječ je o provedbi presude Ustavnog suda FBiH a tiče se člana 116 Zakona o PIO- u koji je proglašen neustavnim. Zavod PIO je prestao sa primjenom člana 116 međutim tužilaštva su insistirala da se ide i na fizičko brisanje čalana 116 i to je poenta.
Sve osobe u FBiH koje ostvaruju pravo na starosnu penziju i prijevremenu istovremeno mogu primati plaću i penziju. Izuzetak od toga predstavlja ostvarivanje prava na porodičnu i invalidsku penziju što je logično. U slučaju zasnivanja radnog odnosa dolazi do obustave penzije - kazao je Kenan Spahić, pomoćnik federalnog ministra rada i socijalne politike.
Zastupnik Asim Kamber (SDA) komentirao je status penzionera.
- Odnos prema ovoj populaciji je tehničkog a ne socijalnog karaktera i uopće ne zanima vladajuću koaliciju. Kada je Fadil Novalić preuzeo Vladu FBiH od Nermina Nikšića Fond PIO je bio u minusu 226 miliona KM 2015. godine a kada je sadašnja Vlada preuzimala mandat u Fondu PIO je ostavljeno 80 miliona KM suficita. Ova koalicija je zatekla jedno komotno stanje jer je prethodna Vlada imala razumijevanja za ovu populaciju - rekao je Kamber.
Smatra kako Zakon o PIO treba pratiti trenutno stanje i da se penzije trebaju povećati prema rastu prosječne plaće u FBiH i potrošačkoj korpi.
Niko nam nije ostavio 80 miliona KM 
- Tražim da Vlada FBiH iz Budžeta FBiH omogući isplatu jednokratne pomoći svim penzionerima i to 200 KM čije penzije ne prelaze 1.000 KM i po 100 KM onima koji prelaze 1.000 KM. A da Vlada što prije pokrene izmjene Zakona o PIO - rekao je Kamber.
Zastupnik Marko Cvitanović (NS) je rekao kako neće glasati za izmjene Zakona o PIO jer ih ne smatra logičnim.
Potom je pred zastupnike izašao resorni ministar Adnan delić (NiP) i održao im predavanje.
- Lažni je narativ da je neko nekome ostavio 80 miliona KM. Pitajte Federalno ministarstvo finansija. Penzije se usklađuju shodno Zakonu o PIO-u. A ako se hvalite 2023. godinom, redovno usklađivanje je bilo 16,25 posto zbog inflacije a u 2024. povećanje je bilo 6,55 jer je neko donio takav zakon. Mi smo na dnevnoj komunikaciji sa penzionerima. Zamjeram omjer penzionera i radnika 1,21 posto. Za jednog penzionera radi 1,21 radnik - rekao je Delić.
Kazao je kako oni nisu spremni da se vode jeftinim populizmom.
Znate li koliko je po 200 KM za 400 hiljada penzionera? 
- Niko nam nije ostavio 80 miliona KM. Je li to govorite na osnovu statusa bivšeg premijera koji je pisao iz zatvora? Moj kabinet je otvoren za penzionere 24 sata. Pitanje izmjene formula obračuna penzija je pitanje opstanka ovog budžeta. O tome razmišljamo, pričamo sa penzionerima ali ne možemo preko noći. Zakon je zasluga prethodne vlasti ali ako ga kritikujete onda kritikujte one koji su ga donijeli - rekao je Delić.
Potom je Mladen Bošković koji predsjedava sjednicom zatražio od Delića da se izjasni o zaključku Asima Kambera da li je za to da se penzionerima iz budžeta isplati jednokratna pomoć od po 100 za one čije su penzije više od 1.000 KM i po 200 KM čije penzije ne prelaze 1.000 KM.
- To je zaključak Savez udruženja penzionera FBiH. Prošle godine smo isplatii jednokratnu pomoć od Evropske unije penzionerima, više od po 300 KM. Svaki zahtjev za isplatu 100 KM pomoći znači 50 miliona KM. Ne sporim da im trebamo pomoći. Zaključkom Vlade Zavod PIO je zadužen da napravi analize za isplatu jednokratne pomoći. Analize su gotove imamo u narednih 15 dana sastanak gdje ćemo odlučiti kako ćemo eventualno pomoći penzionere, tretirati formulu povećanja penzija.
Znate li koliko novca treba da se isplati pomoć od po 200 KM penzionerima? Takvih je oko 400.000. Ako mislite da može da se isplati glasajte. Nisam za to da se podrže zaključci - poručio je Delić.
Pitajte penzionere jesu li zadovoljni 
Potom se za riječ javio Mirsad Zaimović predsjednik Kluba SDA.
- Ministre treba da se držimo teme a tema su izmjene zakona o PIO-u i zaključak o pomoći penzionerima. Pitajte penzionere jesu li zadovoljni. Ako jesu, onda super. Ako nisu, njima ništa ne znači što su im vaša vrata otvorena 24 sata. Ako zakon ne valja pa neka ih Vlada FBiH mijenja - rekao je Zaimović.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.