open-navfaktor-logo
search
Opozicioni zastupnici
Mešalić: Glas za Vukoju je izdaja, Trojka se prodala HDZ-u za fotelje; Bišćević Tokić: Pravdu ćemo tražiti i u Strazburu
AUTOR: M. R. S.
28.05.2024. u 14:37
get url
text
Jasmina Bišćević Tokić i Mahir Mešalić
Jasmina Bišćević Tokić i Mahir Mešalić
FOTO: Damir Hodžić i Ajdin Cocalić
Izdajnički je čin prema građanima FBiH izabrati u najvažniju instituciju, u jeku napada Milorada Dodika i Dragana Čovića Ustavni sud BiH, HDZ-ovog Marina Vukoju, poručio je Mahir Mešalić, predsjedavajući Kluba zastupnika DF-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, koji danas treba "birati" sudiju Ustavnog suda BiH za kojeg je predložen samo Marin Vukoja.
- Onaj ko iz Trojke glasa za Marina Vukoju, onaj ko glasa van procedura i Ustava FBiH, mimo mišljenja Venecijanske komisije, najavljene presude Ustavnog suda FBiH, sve govori o njima samima, ovo je sraman čin.
Iscrpili smo sve pravne mogućnosti. Ostalo je samo da moralno pozivemo zastupnike SDP-a, Naše stranke i NiP-a, ali oni su se prodali za fotelje HDZ-u i smatraju da je to važnije od države. Maske su sve pale - istakao je Mešalić.
Zastupnica SDA Jasmina Bišćević Tokić podsjetila je da su Ustavnom sudu FBiH podnijeli zahtjev za privremenu mjeru, kako bi glasanje za sudiju bilo pdgođeno do rješavanja spora, ali da nemaju odluke Ustavnog suda FBiH.
- Bilo je samo obavještenje jučer da su riješili tri zahtjeva. A četvrti je pomjeren, a on je najvažniji kod izbora Vukoje, u pitanju je popunjavanje Komisije za izbor i imenovanje Zastupničkog doma - dodala je Bišćević Tokić.
Naglasila je da će se boriti svim pravnim mehanizmimai, ako treba, ići do Vrhovnog suda s današnjom sjednicom Zastupničkog doma.
Kazala je da je većini očito Vukoja prioritet.
- Zašto nisu Dragana Miokovića na prošloj sjednici imenovali za predsjedavajućeg Zastupničkog doma? Zato što HDZ ne vjeruje Trojci. Oni guraju svog kandidata i to je legalno, ali me čude ljudi koji sjede, a predstavljaju bošnjački narod, ako Denis Bećirović (predsjedavajući Predsjedništva BiH), Željko Komšić (član Predsjedništva BiH) i Damir Arnaut (ambasador BiH) pozovu svoje zastupnike i kažu da je to protiv Ustava i da ne glasaju, ovi zastupnici nemaju nijedan argument na svojoj strani.
Samo kod Trojke i HDZ-a ima jedan kandidat, to je protiv Ustava. Tražit ćemo pravdu u Strazburu. Neće nas zaustaviti Ustavni sud - dodala je Bišćević Tokić.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.