open-navfaktor-logo
search
Uvjet za razgovor koalicije
Ramić: Dodik svjestan da ne može smijeniti nikoga, osim možda Konakovića; šta zapravo hoće?
Osim što traži smjenu partnera iz vladajuće koalicije da bi nastavio razgovor s partnerima, njegov zahtjev nije realan i s druge strane.
AUTOR: M. R. S.
12.06.2024. u 14:11
get url
text
Milorad Dodik i funkcioneri SNSD-a
Milorad Dodik i funkcioneri SNSD-a
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik kao uvjet za nastavak razgovora s partnerima u vlasti Bosne i Hercegovine postavio je smjenu Elmedina Konakovića, ministra vanjskih poslova BiH, koji je ujedno Dodikov partner u vlasti kao lider stranke NiP. Zatražio je i smjene člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, koji je također iz partnerske stranke SDP, te ambasadora BiH u UN-u Zlatka Lagumdžije.
Osim što traži smjenu partnera iz vladajuće koalicije da bi nastavio razgovor s partnerima, njegov zahtjev nije realan i s druge strane.
Krenimo od Konakovića. Postupak smjene ministra pokreće predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, a to je sada Borjana Krišto (HDZ). Odluku o smjeni donosi Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine gdje SNSD čak i uz podršku HDZ-a ne može izglasati smjenu.
Za imenovanje ambasadora nadležno je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, a time i za smjenu. Za odluku je potreban konsenzus. U slučaju nepostizanja konsenzusa, dva člana Predsjedništva mogu usvojiti odluku, ali treći može pokrenuti pitanje vitalnog interesa. No gotovo je nevjerovatno da bi članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić "poslušali" Dodika i pokrenuli smjenu ambasadora Lagumdžije.
Najteži dio Dodikovog zahtjeva je smjena člana Predsjedništva BiH, trenutno predsjedavajućeg Denisa Bećirovića. Člana Predsjedništva BiH, kako su nam pojasnili neki pravnici, može smijeniti samo visoki predstavnik, što se desilo 2005. godine kada je Paddy Ashdown smijenio Dragana Čovića. Prije toga visoki predstavnik Wolfgang Petritsch je u martu 2001. godine, ličnom odlukom, smijenio sa funkcije člana Predsjedništva Antu Jelavića.
Dodik dobro zna da smjene koje traži nisu realne, pa šta zapravo hoće.
Edin Ramić
- Očigledno je nezadovoljan odnosima u vladajućoj koaliciji (SNSD, HDZ i Trojka koju čine SDP, NiP i Naša stranka) jer mu Trojka sporo isporučuje sve što su obećali pri formiranju vlasti. Vjerovatno je to samo pritisak da Trojka bude popustljiva u budućim razgovorima o kreiranju budžeta, raspodjeli pozicija – prokomentirao je Edin Ramić, potpredsjednik SDA i zastupnik te stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH.
Dodao je da je Dodik svjestan da ne može smijeniti nikoga, osim možda Konakovića, koji mu je partner.
Također, naglasio je da kompletno Vijeće ministara Bosne i Hercegovine ne zaslužuje prolaznu ocjenu i bilo bi dobro čim ga prije rekonstruirati.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.