open-navfaktor-logo
search
Mijenjati Zakon o PIO-u
Ramić: Sada nemamo nikakve koristi od ratnog staža, borci su obespravljeni
Demobilisani borci nemaju nikakve koristi od vojnog staža zbog diskriminacije koja je prema njima načinjena kod donošenja Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju u FBiH.
24.04.2021. u 07:54
get url
text
Demobilisani borci
Demobilisani borci

U Zakonu se za svaku godinu provedenu u vojsci računa pola boda, umjesto bod. Sabahudin Ramić, presjednik Koordinacije boračkih udruženja FBiH, naglašava da su više puta slali dopise resornim ministarstvima, a do danas nisu dobili odgovor zašto nisu završene izmjene Zakona o PIO-u.

Zakon je donesen početkom 2018. godine. 

Tražit ćemo sastanak sa Novalićem, Drljačom i Krnjićem

- Bili smo obaviješteni da će predložene izmjene i dopune Zakona o PIO-u biti dostavljene boračkim savezima, odnosno, Koordinaciji, kako bismo i mi dali svoje mišljenje. Nikada ništa nismo dobili. Posljednji sastanak sa premijerom FBiH Fadilom Novalićem smo imali krajem prošle godine, kada nam je rekao da se radi na izmjenama Zakona, ali konkretnih stvari na papiru nema. Zbog toga ćemo uskoro tražiti sastanak sa Novalićem, Veskom Drljačom, čije Federalno ministarstvo rada i socijalne politike je trebalo da pripremi izmjene Zakona o PIO-u, i Zijadom Krnjićem, direktorom Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje - rekao nam je Ramić.

VEZANI TEKST - Bukvarević: Tražili smo da se ispravi nepravda prema borcima koji sa 62. godine idu u penziju

Upitali smo Ramića kakve borci sada imaju koristi od vojnog staža i da li on mora biti uplaćen borcima.

- Sada nemamo nikakvu korist od ratnog staža. Ovim zakonom o PIO-u su borci obespravljeni. Nažalost, tim zakonom se postigao jedan cilj, izbalansirao se budžet za penzije, ali borci su zakinuti u svakom smislu. Prilikom donošenja Zakona o PIO-u borci su degradirani. Tražili smo da se ispravi nepravda i da se pola boda za svaku godinu provedenu u vojsci vrati na jedan bod. Što se tiče uplate tog staža, do nas dolaze oprečne informacije. Jedni nam kažu da se borački staž mora uplatiti da bi se otišlo u penziju, drugi kažu da ne mora - govori Ramić i dodaje:

- Zato ćemo tražiti sastanak sa svima onima čija je obaveza da učestvuju u pripremanju izmjena Zakona o PIO-u. I ovo je proces koji smo započeli sa federalnim ministrom za boračka pitanja, sada rahmetli Salkom Bukvarevićem, ali eto prekinula nas je njegova tragedija. Od njegovog preseljenja na Ahiret sve je stagniralo - kazao je Ramić.

VEZANI TEKST - Pripremljene izmjene Zakona o PIO-u, demobilisani borci najviše dobijaju

Da je ministar Bukvarević živ, sve bi se riješilo

Razgovarali smo i sa Hamzom Krkalićem, prestavnikom Udruženja Kamp boraca.

- Zabrinuti smo što još nema na stolu izmjena Zakona o PIO-u, ali i Zakona o pravima demobilisanih boraca. Uključit ćemo se jer izmjene Zakona o PIO-u su se morale naći na Parlamentu FBiH još prije godinu, ali niko ništa. To je strahota jer mnogo ljudi čeka na novo računanje ratnog staža, sa pola boda na bod da bi mogli otići u penziju. Borci nas pitaju kada će se više ispraviti ta nepravda. Žao nam je što je ministar Salko Bukvarević preselio na bolji svijet, do sada bi se ovo sve riješilo da je on živ - rekao nam je Krkalić.

Tomislav Kvesić, portparol Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, na naše pitanje u kojoj fazi su izmjene Zakona o PIO-u i kada se mogu očekivati na Vladi FBiH, odnosno, u Parlamentu FBiH, naveo je kako nemaju saznanja o skorim promjenama Zakona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.