open-navfaktor-logo
search
U dvije posljednje godine
Rasipanje javnog novca: SKB Mostar povećala dug za porez za 33 miliona KM, iako je iz budžeta FBiH dobila 40 miliona KM
Sveučilišna klinička bolnica Mostar (SKB) spada u neslavnu listu najvećih poreznih dužnika u Bosni i Hercegovini.
23.12.2023. u 19:02
get url
text

VEZANI TEKST - Vlada FBiH za Sveučilišnu bolnicu Mostar odobrila sedam miliona KM, za UKC Tuzla pola miliona KM

Prema podacima Porezne uprave Federacije BiH (PUFBiH), SKB Mostar taj dug samo povećava, iako ova zdravstvena ustanova redovno dobija izdašnu finansijsku pomoć Vlade FBiH, ali ne i samo nje.

- Na jučerašnjoj prezentaciji PUFBiH objavljeno je da je SKB Mostar u periodu 31. decembar 2021. - 30.novembar 2023. uvećao svoj porezni dug za nešto više od 33 miliona KM, iako je u ovom periodu dobio od Vlade FBiH 40 miliona KM. 

Očito da Zakon o finanijskoj konsolidaciji ne utjejče na smanjenje duga. Naprotiv, dug raste, a razloge možemo tražiti prije svega u lošem menadžmentu, slabom upravljanju...

Naravno, dijelom je razumljivo da SKB Mostar dobija finansijsku pomoć federalnih i kantonalnih institucija, bolnica je u pitanju, postoji jasan javni interes, ali se konačno mora razmisliti i analizirati kakvo je to poslovanje koje konstantno proizvodi gubitak - objašnjava za Faktor Admir Čavalić, zastupnik Stranke za BiH u Parlamentu FBiH i predsjednik Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku PFBiH. 

VEZANI TEKST - Burno u Hrvatskom saboru: Mi donirali SKB Mostar 11 miliona KM, a naše bolnice žive od kineskih donacija 

Naglašava kako je svima jasno da tu ima upliva politike.

- Očigledno je da određeni politički akteri intervenišu kada su u pitanju "njihove ustanove". No ovdje imamo još jedan problem koji stvara dug javnih ustanova.

Naime, nerijetko se javlja problem s likvidnošću privatnih preduzeća oslonjenih na javne ustanove, što za posljedicu ima slabije ekonomsko stanje u FBiH - istakao je Čavalić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.