open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Rasprava o budžetu BiH: Kritike zbog miliona KM za nova službena auta
Prijedlog budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza za 2021. godinu izazvao je, očekivano, niz kritika opozicionih zastupnika na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.
07.07.2021. u 15:41
get url
text
Zastupnički dom Parlamenta BiH

Budžet za ovu godinu iznosi oko 1,87 milijardi KM i za tri posto je veći nego budžet za prošlu godinu. Za servisiranje vanjskog duga naše zemlje "otpada" skoro 844 miliona KM. 

VEZANI TEKST - "Naređeno" povećanje najnižih plaća policajaca i vojnika, Krvavac kaže: To čekamo od 2009. godine

Mira Pekić, zastupnica PDP-a, negodujući jer je budžet u Parlamentu u julu, kazala je da je on za 31 milion KM veći nego 2020. godine, te je stava da su rashodi morali biti planirani u manjem iznosu.

- Budžeti skoro svih ministarstava, agencija imaju trend rasta. Kao da je idealno stanje u BiH. Imamo ponovo planiranje novih zapošljavanja, u Parlamentu BiH 15 ljudi, u Regulatornoj agenciji za komunikacije deset ljudi, u Upravi za indirektno oporezivanje 133, u Graničnoj policiji 100 ljudi. UIO i Granična policija i imaju opravdanja s obzirom na sam posao koji obavljaju - kazala je Pekić.

Istakala je da su planirana značajna sredstva za kupovinu službenih vozila.

- Za UIO se izdvaja 1,2 miliona KM, 360.000 KM Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara, 450.000 Ministarstvu vanjskih poslova, 635.000 Predsjedništvu BiH, 190.000 KM za Ministarstvo finansija i trezora, u Regulatornoj agenciji za komunikacije 90.000 KM, u Parlamentu BiH skoro pola miliona KM je planirano za nabavku vozila. Da li su opravdani svi ovi rashodi? Ima li smisla da u godini u kojoj ćemo imati vjerovatno negativne pokazatelje ili neki blagi oporavak u odnosu na prošlu jako lošu godinu, da se ovo planira? - dodala je Pekić.

Navela je da nisu planirana sredstva za sanaciju ekonomskih šteta od pandemije, već za borbu protiv COVID-19, te istakla da je novac prošle godine stajao u budžetu do pred sami kraj godine te se boji da će i ove biti utrošena tek na kraju godine.

Tokom rasprave o budžetu najavljeno je da ga neće podržati SDS, PDP, DNS, a sudeći prema diskusiji, neće ni Naša stranka i Nezavisni blok. 

Snježana Novaković Bursać, predsjednica Kluba zastupnika SNSD-a, najavila je podršku budžetu za koji smatra da odgovara na osnovne potrebe finansiranja institucija i servisiranja duga te održava trenutnu realnost.

VEZANI TEKST - Zaposleni u institucijama BiH protestovali u Sarajevu: Traže Kolektivni ugovor i veću plaću

Na pola rasprave o budžetu institucija BiH data je pauza za ručak, nakon čega će diskusija o najvažnijem finansijskom dokumentu biti nastavljena. Treba se glasati i o prijedlogu Aide Baručija, zastupnice u Klubu Naša stranka i Nezavisni blok, koja je na početku rasprave zatražila odgodu glasanja o budžetu dok se ne postigne dogovor sa sindikatima o osnovici za obračun plaća.

Prijedlog budžeta u Parlament BiH uputilo je Predsjedništvo BiH, u skladu sa procedurom. Na usvajanje budžeta u Predsjedništvu BiH čekalo se skoro tri mjeseca.

Budžetom je, između ostalog, predviđeno 21,7 miliona KM za borbu protiv pandemije, a Vijeće ministara BiH posebnim će odlukama propisati korisnike, namjenu, iznos i način korištenja ovih sredstava.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.